Nya rutiner i Norge vid snabellagning

2012-08-17

NMCU, vår norska systerorganisation, presenterar en glad nyhet. Statens Vegvesen har beslutat om nya regler för skyltning vid snabellagning. Gruset ska vara helt borta inom 24 timmar. Upprinnelsen till detta är en tragisk olycka då en MC-förare dog sedan han kört omkull på lösgrus. Statens Vegvesen lovade åtgärder och kommer nu med nya rutiner i samband med snabellagning. Nu har detta kommit!

Ett notat från Statens Vegvesen i Norge säger med bakgrunden till förändringarna är att  ”gi trafikantene ensartet og mer trafikksikre forhold etter utbedringsarbeider, slik som for eksempel sprekktetting og lapping av slaghull. Denne type utbedringer medfører at det blir overskudd av løs grus etter arbeidene. Dette kan forårsake problemer, spesielt for motorsyklister. I notatet er det beskrevet tidsfrist for når denne løse grusen skal være fjernet. Det finnes flere måter å utføre slike arbeider på, f.eks. ved bruk av "snabelbil".

 

Statens Vegvesen klargör  att lösgrus är ett problem för motorcyklister, att varning är nödvändigt och att gruset måste tas bort från vägen. Man beskriver inte metoderna för detta men man kräver att resultatet ska vara grusfritt, oavsett metod. Ett svenskt försök visade att 24 timmar är en tillräcklig tid för att gruset ska fastna oavsett väderlek.

Mot bakgrund av detta ställer Statens Vegvesen följande krav:

1. Vid reparation av sprickor och hål ska löst grus vara borta senast 24 timmar efter lagningen.

2. Maximalt fem kilometer kan förbättras och lagas innan överskottsgrus tas bort.

3. Sträckningen ska skyltas med dels skylt för stenskott och tilläggsskylt som anger sträcka samt att varningen särskilt gäller motorcykel.  

NMCU är självklart nöjda med detta och är säkra att motorcyklister både sänker farten och är mer fokuserade och uppmärksamma på problemet med löst grus genom särskild skyltning. Och framför allt att man inte överraskas av löst grus på icke skyltade sträckor.

I framtiden kommer alla entreprenörer i Sverige att få krav på att grus ska vara borta inom 24 timmar, idag gäller 48 timmar. I Sverige gäller att alla lagningsarbeten som innebär löst grus på asfalt ska skyltas. Det finns inget krav i Sverige om längden på ett lagningsarbete. Tyvärr är efterlevnaden inte optimal varför SMC uppmanar alla motorcyklister att anmäla löst grus på väg till Trafikverket. SMC har också bett om ett möte i höst för att diskutera detta och andra vägmiljöfrågor.

SMC har efterlyst möjlighet med särskilt skyltning i Sverige som varnar motorcyklister. Tyvärr har vi inte lyckats med detta, svaret har varit att problemet gäller samtliga trafikanter och inte bara MC.

Anmäl grus på väg på statlig väg

Länk NMCU:s nyhet.

 

 

 

En mycket bra skyltkombination som vi gärna ser även i Sverige som varnar för löst grus på asfalt!