MC-räcken väcker uppmärksamhet i EU

2012-04-27

Denna vecka har en docka i MC-kläder som glider in i ett räcke funnits i EU-parlamentet tillsammans med två motorcyklar. Utställningen är en del av det EU-finansierade projektet Smart RSS som handlar om MC-vänlig vägutrustning. Räcket var utrustat med underglidningsskydd och sensorer som varnar trafikanter för faror och meddelar larmcentral om en olycka sker.
SMC fanns givetvis på plats!

Värdar för det avslutande eventet var EU-parlamentarikerna Corien Wortmann-Kool (NL) och Inés Ayala Sender (Spanien) och organiserades av FEMA. På tisdag kväll öppnades utställningen genom en mottagning där parlamentariker från många EU-länder och politiska grupper representerades, tillsammans med tjänstemän från olika medlemsländer och EU-kommissionen. Tyvärr fanns inga svenska EU-politiker på plats.

Dagen efter hölls en lunchdebatt om motorcyklister och räcken. Företagen som ingått i projektet förklarade vikten av ett underglidningsskydd för att minska krockvåld vid olycka. Man beskrev också hur sensorerna i räcket skulle kunna fungera. För FEMA:s och SMC:s del är räckesskydden den viktigaste frågan.

Finländaren Tapani Mikkeli, är chef vid EU-kommissionen och talade om vikten av standardisering. Idag finns ingen standard för MC, endast lastbil och bil. Tapani Mekkeli var dock väldigt tydlig i sina uttalanden och förväntade sig en gemensam europeisk standard där motorcyklister ingår under 2013. Han förklarade att kommissionen träffat både CEN, som beslutar om standarder, samt EU:s medlemsländer och klart deklarerat att den tekniska specifikation man beslutat om inte är tillräckligt bra för att uppnå säkerhet för motorcyklister.


Maria Nordqvist, SMC, fick en intressant pratstund med Tapani Mikkeli från EU-kommissionen om räckesstandard. Foto: Wim Taal

Även om det finns en standard är det upp till varje medlemsland att besluta om att sätta upp underglidningsskydd för motorcyklister och var detta ska ske.

FEMA:s president Gerard Livett uttalande:  "FEMA har under många år arbetat för en europeisk standard för vägräcken som tar hänsyn till oskyddade trafikanter som t ex motorcyklister. FEMA kommer att fortsätta att påverka EU:s medlemsländer för en standard så snart som möjligt."

Corien Wortmann-Kool, holändsk EU-parlamentariker förklarade att " "Kommissionen måste snarast agera för en europeisk standard för räcken som är säkra även för motorcyklister. Varje liv räknas!"

Inés Ayala Sender, spansk EU-parlamentariker:  "Några länder, bland annat Spanien, har gjort ett stort arbete för att minska dödade i trafiken. Nu är det hög tid att börja fokusera på de oskyddade trafikanterna, framför allt motorcyklister. Spanien har till exempel utvecklat och implementerat en standard för vägräcken som tar hänsyn till oskyddade trafikanter och ökar säkerheten för alla trafikanter. Nu är det hög tid för en liknande europeisk standard!

Alla tal finns på Youtube, länk.

Maria Nordqvist, SMC, deltog på eventet och säger: Det är stor skillnad på inställning till vägräcken ur ett MC-perspektiv i EU;s olika länder. Nu börjar vi testa underglidningsskydd på tre platser i Sverige vilket är en stor framgång för SMC. Men, samtidigt framfördes vid måndagens Resultatkonferens att vajerräcken ska börja installeras på det mindre lågtrafikerade vägnätet. Det är viktigt att Trafikverkets nya Inriktningsdokument för Väg- och broräcken sprids och implementeras på det svenska vägarna generellt".


FEMA.s president tillsammans med projektdeltagare, EU-parlamentariker och EU-kommissionen. Foto: Wim Taal.