MC-politik i riksdagen

2012-05-24

Onsdagen 30 maj ska ett antal motioner behandlas i riksdagen. Trafikutskottet har i sitt betänkande föreslagit att samtliga ska avslås. Det handlar om registreringsskylt fram. pricksystem i körkort, varselväst i fordon och säkrare räcken för motorcyklar. Självklart har SMC kontaktat alla riksdagsmän i Trafikutskottet innan frågorna behandlades.

De frågor som rör motorcyklister redovisas här. Vill du läsa hela betänkandet och alla motioner finns det här. Onsdagen 30 maj behandlas Trafikutskottets betänkande i riksdagen!

Registreringsskylt fram
Fyra motioner har lämnats till riksdagen med krav på en främre registreringsskylt på MC och ägaransvar för motorcyklister. Glädjande för SMC och alla MC-ägare är därför att Trafikutskottet ännu en gång avslår motionerna. Dessutom sägs följande: "Utskottet har fått information från Trafikverket om att myndighetens syn är att det knappast är aktuellt med krav om en nummerskylt fram på motorcykel, eftersom en sådan endast innebär att ägaren till motorcykeln kan identifieras, men fortfarande inte föraren, vilket krävs i Sverige."

Med tanke på att idén om en främre skylt kom från Vägverkets förre GD Ingemar Skogö är SMC extra glada över att frågan nu förhoppningsvis begravs av både politiker och myndigheter!
Utskottet avslog också motion om lagöversyn för att kunna förbjuda fartkameravarnare, som finns i till exempel GPS.

Reflexvästar i fordon
Flera motioner föreslog att det ska bli lag på varselväst i alla fordon. Västen ska användas då man av någon orsak blir stående på vägen. Den frågan har varit uppe för behandling tidigare och Trafikutskottet säger än en gång att krav på varselväst i fordon ska avslås. Utskottet är inte beredda att ta nationella initiativ om särkrav i bestämmelser om obligatorisk säkerhetsutrustning i fordon. 
SMC konstaterar att det stämmer väl överens med vår ståndpunkt. Motorcyklister avgör själv om han/hon vill använda varselväst under körning eller ha med en varselväst i motorcykeln ifall man blir stående längs vägen.

Säkrare räcken för motorcyklster
En motion föreslog att Sverige ska anta en nationell standard för MC-vänliga räcken där hänsyn tas till motorcyklister mot bakgrund av att MC-förare är överrepresenterade i räckesolyckor. Även denna motion avslogs med motivering att utvecklingsarbete har startats av Trafikverket med berörda intressenter. Trafikverket säger att man inte ska använda räcken i någon större omfattning utanför det högtrafikerade vägnätet. Utskottet framför också att räcken inte bara handlar om väghållarens ansvar utan också om förarens beteende.
SMC konstaterar att utskottet har fattat ett beslut utifrån vad vi vet idag om utvecklingen på räckesfronten. SMC kommer givetvis att fortsätta att följa räckesfrågan och att intentionerna i Trafikverkets inriktningsdokument blir verklighet.

Körkortskostnader
En motion föreslog en översyn av de obligatoriska kostnaderna i ett körkort för att försöka minska kostnaderna. Motionen avslogs.

Pricksystem för trafikförseelser
En motion föreslog att pricksystem ska införas för olika trafikförseelser. Det finns i andra EU-länder och när ett visst antal prickar uppnåtts dras körkortet in. Det är en fråga som riksdagen avslagit tidigare och utskottet vidhåller detta fortfarande.

 

 


Sveriges riksdag, här behandlas betänkandet 30 maj