125-ans dag firades 12 maj

2012-05-15

Hampe och Benny i SMC-anslutna Iron Butt Association tyckte att 125-an behövde uppmärksammas. De anser att den kommit i kläm i dagens körkortssystem för MC och moped. Det är inte bra för motorcyklismens fortlevnad. Alla som skolades in som 125:a-förare i tonåren hade en naturlig ingång tillbaka till MC-livet genom det A-körkort man kört upp för en gång i tiden. Så är det inte längre.

Så, även om dessa herrar inte länge kör 125-a tyckte man att 125-kubikarna med alla dess för- och nackdelar behövde uppmärksammas. Det gjorde man på klassiskt sätt inom Iron Butt med en Saddle Sore på 125-or den 12/5. Det handlar om att köra 1000 amerikanska miles (160 mil) på 24 timmar!

Turen gick från Jönköping 03.00 på morgonen och sedan mot Stockholm-Borlänge-Karlsborg-Jönköping-Oskarshamn-Jämjö-Perstorp-Åstorp-Jönköping. Sex 125-åkare slöt upp och genomförde turen. Vädret var sämsta tänkbara med kyla, regn, blåst  och faktiskt en liten minusgrad det allra sista. På olika hållplatser hälsades förarna välkomna och SMC träffade dem lördag morgon 09.48 vid Statoil i Borlänge. Vi hängde på till Ludvika där en av förarna bytte kopplingshandtag på rekordtid hos den lokala firman. Vi som körde bakom på bekväma touringhojar  kunde inte undgås att imponeras över deras körning.

Klart under laglig hastighet på maskinmaterial som inte var helt nytt och inte heller anpassat efter fullvuxna män nötte man mil efter mil, trots väder och vind. V Saarela från Boden kom ner på en 125-a och hängde med en sväng innan han vände hemåt igen, totalt 170 blev dagsetappen. Man förstår varför de kallar sig ”Worlds toughest motorcycle riders” !

Alla Ironbutt-killar på 125-or kom till målet i Jönköping före utsatt tid med ett leende på läpparna. Och ryktet säger att några tog en omväg hem, bara för att det är så kul att köra motorcykel!


En av deltagarna vid stoppet i Borlänge.

Vill du veta mer om Iron Butt Association Sweden som idag har 150 svenska medlemmar, besök deras hemsida: www.ironbutt.se

Vill du vara med och köra hela eller del av sträckan så kör Iron Butt med 125-or nästa år igen, start lördag 11/5 med målgång 12/5  2013 – 125-ans dag!

 

V Saarela
V Saarela kom från Boden på sin 125-a.



Fotta kom på en ny 125-a och körde hela varvet. Kul med MC-handlare som verkligen kör hoj!