Riskutbildning för MC utvärderad

2011-05-30

Riskutbildning för motorcykel är ett relativt nytt krav som utvärderats av VTI på uppdrag av Transportstyrelsen. Undersökningen har gjorts bland körkortstagare som genomgått riskutbildning och dem som inte gjort det. Medelåldern var 30 år! Resultaten visar små förändringar i attityder och normer. 

För de flesta deltagarna har riskutbildningen gett ökad förståelse för risker. Men VTI:s studie visar också att den yngsta gruppen, 16-20 år, går i motsatt riktning avseende hastighet, alkohol, trötthet och synen på sin egen förmåga.

Deltagarna gav den teoretiska riskutbildningen ett medelmåttigt betyg medan den praktiska riskutbildningen fick ett bättre betyg. Andelen som anser att riskutbildningen var värd pengarna minskar ju mer den kostade. Omkring 34 % tyckte de fick valuta för pengarna medan 52 % var av motsatt uppfattning. Mediankostnaden för riskutbildning var 3 500 kronor.

Ladda ner och läs "Utvärdering av en ny obligatorisk riskutbildning för motorcyklister" om du är intresserad av körkortsfrågor.