EU-debatt om nya typgodkännanderegler

2011-06-13

EuroparlTV har gjort ett femton minuter långt inslag om motorcyklar och de kommande typgodkännandereglerna. Det står klart att endast  FEMA som representerar Europas motorcyklister anser att konsumenten ska avgöra om man vill ha ABS-bromsar.  Hur hållbarhetskrav på avgasrenande utrustning ska kontrolleras och hur länge de ska gälla diskuteras och här har MC-tillverkarna  en annan åsikt än FEMA och EU-parlamentarikern. 

Inslaget börjar med inslag från MEP-tide där 100 deltagare från parlamentet och FEMA:s medlemmar deltog. Man intervjuar EU-parlamentariker som kör motorcykel.

Därefter sker en tio minuter lång debatt om kommissionens förslag till nya typgodkännanderegler. FEMA:s generalsekreterare Aline Delhaye, EU-parlamentariker Bernd Lange och Antonio Perlot från ACEM som representerar Europas MC-tillverkare svarar på frågor om avgaskrav, ABS-bromsar, hållbarhetskrav på avgasrenande utrustning, krav på kontrollbesktning av MC och tillgång till uppgifter om underhåll från MC-tillverkarna.

Debatten avslutas med frågor om hur säkerheten kan öka för motorcyklister på andra sätt. Samtliga framhåller ökad uppmärksamhet från andra trafikanter som mycket viktigt, en MC-vänligare infrastruktur och säkrare vägräcken.
Se hela TV-inslaget.