Tips inför sommarens utlandsresa med MC

2022-06-01

Vad bör du alltid ha med på din utlandsresa med MC? Och i vilka fall kan det vara bra att teckna extra försäkring? SMC tipsar inför sommaren.

Vad ska du alltid ha med på utlandsresan med motorcykel?

  • En giltig reseförsäkring som täcker läkarbehandling utomlands. Ta med dig ditt reseförsäkringsbevis.
  • Behöver du skaffa tilläggsförsäkring beroende på resans längd och dina aktiviteter? Läs mer om reseskydd nedan.
  • Europeiskt sjukförsäkringskort som du får från Försäkringskassan och ger dig rätt till sjukvård på samma ekonomiska villkor som invånarna i landet
  • Giltigt körkort, pass och/eller nationellt ID-kort
  • Helförsäkring på din MC och försäkringsbrev MC eller grönt kort till vissa länder (får du av ditt försäkringsbolag)
  • Registreringsbevis i original
  • Covidpass (om det krävs)

Reseskydd i övrigt

Akut sjukdom och olycksfall
Att ha en försäkring är viktigt i många sammanhang. I stort sett alla har en hemförsäkring. Ofta ger reseskyddet i hemförsäkringen ger ett bra grundskydd vid akut sjukdom och olycksfall på resor upp till 45 dagar (i ett par bolag 60 dagar). Ska du vara borta längre - kontakta försäkrringsbolaget innan du reser!

Avbeställningsskydd
Avbeställningsskydd betyder att du kan få ersättning för din resekostnad om du innan resan påbörjas tvingas avbeställa resan på grund av akut sjukdom eller olycksfall - och har ett läkarintyg. Tänk på att det ofta ingår ett avbeställningsskydd när du betalar resan med kort och om resan är dyr kan skydden komplettera varandra. Normalt gäller avbeställningsskyddet om du själv, din medresenär, eller en närstående till dig blir akut sjuk eller drabbas av ett olycksfall. Kontrollera ditt försäkringsskydd då du köper en resa av SMC Travel AB eller andra researrangörer. Det finns ett maxbelopp för hur mycket som ersätts genom avbeställningsskydd (30 000-100 000 kronor) beroende på försäkringsbolag och tilläggsförsäkring.

Pågående vårdbehov före resan
Kostnader under resan som beror på att vårdbehov eller behandling fanns eller var känt före avresa ersätts i princip inte. Om du har varit helt besvärsfri under de senaste tre månaderna innan resan kan vårdkostnader ersättas i några försäkringar. Likaså kan försäkringen ibland gälla om oväntade och akuta försämringar av hälsotillståndet inträffar.

Riskfyllda aktiviteter
Om din hemförsäkring gör undantag för riskfyllda aktiviteter kan det finnas särskilda reseförsäkringar som du kan teckna för att vara försäkrad. Ett tips är ERV:s försäkring för Extremsport. 

Självriskeliminering vid MC-hyra
Europeiska, ERV, har en BasPlus försäkring där självriskeliminering ingår. Ska du ut och resa och hyra MC, moped eller bil ingår självriskeliminering med upp till 25 000 kronor om fordonet blir skadat eller stulet under resan. Ett krav är att du tecknat försäkring för hyrfordonet hos uthyrningsfirman. Detta är en billig garanti om olyckan skulle vara framme. Läs mer på ERV:s hemsida.

Tips från Konsumenternas
Konsumenternas försäkringsbyrå tipsar på sin hemsida och vad som ingår eller inte i hemförsäkringens reseskydd.