SMC vädjar till EU-kommissionär Cecilia Malmström

2019-05-02

Idag har SMC skickat ett brev direkt till EU-kommissionär Cecilia Malmström (l) och bett henne ta bort förslag på strafftullar på delar till motorcyklar och mopeder från USA. MC-ägarna och MC-branschen har ingen del i den pågående konflikten som rör flygplansindustrin. Det finns ingen anledning för EU-kommissionen att blanda in MC-ägarna i denna konflikt med USA och bestraffa deras köp av delar med ett högre pris. Åtgärden kan också äventyra trafiksäkerheten. Därför vädjar vi till Cecilia Malmström som är ansvarig för utrikeshandel och handelsavtal att stryka delar till motorcyklar och mopeder!

Detta skriver SMC i brevet till Cecilia Malmström:  SMC vädjar till dig att delar till motorcyklar och mopeder tillverkade i USA stryks från den lista ni publicerat i mitten av april. Det är en följd av en konflikt som rör flygplanstillverkare på var sin sida av Atlanten som lett till att EU-kommissionen publicerat en lista med produkter som kan bli belagda med extra tull på upp till 100 procent.  

Listan är elva (!) sidor lång och innehåller mängder av produkter - dock ingen som har anknytning till flygindustrin. Det handlar om fisk, skaldjur, ost, svamp, grönsaker, nötter, frukt, te, kaffe, ris, godis, matoljor, kakao, choklad, juicer, ketchup, soja, vin, sprit, vinäger, tobak, lim, väskor, plånböcker, necessärer, bomull, traktorer, skogsmaskiner, helikoptrar, spelautomater, spel, delar till cyklar samt gymutrustning. Extratullar föreslås också på delar till motorcyklar och mopeder:  

•87141010 bromsar samt delar till bromsar till motorcyklar och mopeder 
•87141020 växellådor samt delar till växellådor till motorcyklar och mopeder *
•87141030 hjul samt delar till hjul till motorcyklar och mopeder 
•87141040 ljuddämpare och avgassystem och delar till dessa till motorcyklar och mopeder 
•87141050 kopplingar samt delar till dessa till motorcyklar och mopeder 
•87141090 delar och tillbehör till motorcyklar och mopeder (exklusive broms, växellåda, hjul, ljuddämpare, avgassystem, kopplingar och delar till dessa). 


Liksom tidigare gånger då EU-kommissionen föreslagit strafftullar på motorcyklar och MC-delar är SMC:s inställning att handelskrig inte ska genomföras på bekostnad av motorcyklisterna och de som jobbar i MC-branschen. I detta fall finns det tillräckligt mycket produkter i flygplansindustrin som kan beläggas med extra tullar.   

SMC ber därför dig Cecilia Malmström att delar och tillbehör till motorcyklar och mopeder från USA ska strykas från listan!

Det finns ingen anledning för EU-kommissionen att blanda in MC-ägarna i denna konflikt med USA. MC-ägarna har ingen del i detta och ser ingen anledning till varför Europas motorcyklister och alla som arbetar i MC-branschen ska bestraffas i en konflikt som rör flygplansindustrin. Ägare till amerikanska motorcyklar har ingen valmöjlighet när de ska köpa delar till sina fordon. De bestraffas med ett mycket högre pris. Åtgärden går långt över gränsen. Det finns också en uppenbar risk att trafiksäkerheten försämras när MC- och mopedägare inte har råd att byta nödvändiga delar. 

Brevet som pdf-fil.  Det har också skickats till EU-kommissionens kontor i Sverige. 

SMC besvarade under förra veckan Public Consultation i frågan.

 


EU-kommissionär Cecilia Malmström (l) är sedan 2014 ansvarig för handel och handelsavtal i EU-kommssionen. 

Medan EU smider planer för att införa strafftullar gör USA detsamma. En lista har presenterats som innehåller massor av produkter - även motorcyklar mellan 500-700 kubik samt delar och tillbehör till motorcyklar. Fema har bett vår systerorganisation i USA, AMA, att uppvakta sina politiker. Förslaget kommer att slå hårt mot både motorcyklister i USA och MC-tillverkarna i Europa. 
Läs förslaget i USA.