Tips och råd från SMC inför sommarens större vägarbeten.

2023-06-29

Ska du ut och köra i sommar? Då bör du som motorcyklist vara uppmärksam. Nu är det nämligen högsäsong för vägarbeten. När arbetspendlingen minskar och vädret är gynnsamt sätts många vägarbetsprojekt i rullning.

Men arbetet är inte riskfritt. För alla som jobbar ute på vägarna är det en farlig arbetsplats. Särskilt om trafikanter inte samspelar. Men även för oss som kör motorcykel innebär detta en ökad risk för olyckor: grus, djupa fräsningsspår, vassa kanter och brutala vägshöjdändringar för att nämna några av de nya faror som kan dyka upp vid passering av vägarbetsplatsen.

Planera din rutt för att undvika arbetsplatser – det kan förekomma stop i trafiken och med sommarens värme är det bra att välja en alternativkörning.

Dämpa farten – det kan förekomma arbetsfordon eller personal i nära anslutning till vägbanan.

Stressa inte – du kommer fram även om resan tar lite längre tid.

Kör så du blir uppmärksam på eventuell skyltning. Exempelvis sänkt hastighet, trafikljusreglering eller omledningsskyltar.

Var uppmärksam och håll avstånd - när trafiken flyter på är det lätt att tappa koncentrationen för ett ögonblick. Det kan räcka för att överraskas av en bildörr som öppnas eller att någon stiger ut i vägbanan. Bilköer kan uppstå plötsligt och oväntat, så det är viktigt att hålla ordentligt avstånd till framförvarande fordon.

Lyssna på trafikradion – där får du aktuell information om trafikläget.

Ta inga risker som äventyrar trafiksäkerheten för dig själv, andra trafikanter eller de som arbetar för att förbättra vägen för dig – då kommer alla fram tryggt och säkert.

Använd trafikinformationskartan på Trafikverkets hemsida för att se vilka vägarbeten som pågår eller startar inom kort.Ett urval av sommarens vägarbeten 2023.

 

 

 

 

 

Upptäck och njut av nya vägar!