Riksträffen utökar programmet

2023-05-09

I år är det dags för den sjätte upplagan av Riksträffen. Vi utökar programmet och kör även halva söndagen. Det blir också en grusbana som ger möjlighet att köra offroad eller till och med endurohojar i området. Självklart räknar vi med en hel drös med hojar att provköra och det blir naturligtvis möjligt att käka god mat och umgås med hojpolarna.

* Läs om selfietävlingen längst ner på sidan.

Fredagen den första september till söndagen den tredje september är det alltså dags igen att träffas på Romme Alpin och umgås, köra hoj, gå tipspromenad, köra Knix, partaja, och kanske plocka lingon, vem vet.

I år utökar vi alltså programmet och kör även söndag förmiddag fram till lunch. Det betyder att du har halva fredagen, hela lördagen och nu alltså även halva söndagen på dig att umgås med likasinnade.

Vi lägger in ett område med fantastiska grusvägar alldeles i anslutning till själva skidområdet vilket gör det möjligt att testa de äventyrshojar som finns för provkörning i sitt rätta element.

Gruskurs light fick förra gången ett nytt upplägg med en kort slinga på grus där man fick känna på underlaget under riktigt lätta förhållanden. Deltagarna körde en sväng och kom tillbaka till utgångspunkten. Det kör vi vidare på. Många som var med på den förra gången ville gå fler kurser i samma anda och vi kollar om vi kan vidareutveckla det ännu mer.

Grön grustur kopplas precis som förra året ihop än mer med gruskurs light så det blir en naturlig övergång till en lättare grustur för de som så önskar.

Möjligheten att få utökade körkunskaper på väg ska göras mer tydlig på vad det handlar om.

Syftet med Kurs på Väg är att skapa en kursform som kan användas som en del av en vanlig gruppkörning och ett sätt att locka de MC-förare som normalt sett aldrig skulle delta på en avrostning eller Knix. Målet är att skapa motorcyklister som tänker.

-Detta koncept är nu uppbyggt och på väg att lanseras ute i distrikten. Det betyder att ett par instruktörer tar med sig ett gäng hojåkare och tourar runt på ett vägavsnitt, stannar och pratar igenom de olika trafiksituationer och hur man gjorde och kanske hur man kunnat köra mer säkert istället, det beror ju på, säger Staffan Nordin, chef för SMC School.

Grusturerna får samma upplägg som tidigare med grön, blå, röd och svart tur men kanske någon eller några av turerna får ny sträckning

Klockan 14.00 fredagen den första september drar vi igång på Romme Alpin. Sedan kör vi till söndag lunch den tredje september då vi beger oss hemåt igen. De första turerna och utflykterna, både på grus och asfalt startar redan på fredag eftermiddag. Viktigt att påpeka är att det absolut inte handlar om några avancerade grusturer utan snarare en touringtrip på det underlaget. Vi väljer ut ett par resmål och kör ett par timmar i fantastisk natur där det går att se både rådjur och älg om man har tur.

En nyhet i år är att det blir återsamling efter varje tur och deltagarna får en möjlighet att snacka igenom sin upplevelse med turledarna. Därmed får de feedback som de sedan kan ta med sig på nästa tur och vidareutveckla sina kunskaper.

SMC Dalarna kör självklart Knix på lördagen för de som är sugna på lite kurvtagning. Räkna också med spännande utflykter på asfalt, några lite kortare och någon lite längre.

Matte Sjöberg kommer tillbaks och kör sina mekkurser för de som vill lära sig lite mer om hur hojen fungerar och vad man kanske kan göra själv. 

Möjligheten att skjuta lerduvor har ju funnits tidigare men kanske kommer vi med en liten överraskning vad gäller själva skyttet detta år.

Vi hoppas också få ihop ett gediget gäng hojar som går att provköra under träffen. Förra året strilade regnet ner på lördagen, ändå räknade vi till ungefär 600 provkörningar under helgen. Det hoppas vi överträffa i år eftersom vi beställt solsken hela helgen.

Under tre dagar kör vi en alltså träff i gemytlighetens tecken med hojturer, gruskurs light, rock´n roll, musikquiz och god mat och dryck. Självklart blir det ”After Bike” med lättare underhållning. Då brukar det vara riktigt bra drag och klackarna i taket. 

Romme Alpin ligger strax utanför Borlänge och erbjuder boende och gemytlighet i världsklass. Här finns både relax och gym och restaurangen tar emot samtliga riksträffare samtidigt. Bokar gör du på: alpin@rommealpin.se eller på telefon, 0243-795800. Du bor för låga 2280 kronor med alla inclusive om du väljer att bo med polarna i fyrbäddsrum. Bor ni färre i rummet blir priset något högre. Kör du Knix på lördagen väljer du bort lunchen på lördagen eftersom du betalar för mat på banan och får då ett lägre pris. Samma sak med heldagsturen med träning på väg på lördagen. Den kursen kommer att kosta en liten slant extra men det kan det ju vara värt. 

Hoppas vi ses.

Selfietävling 

Var med och tävla om heta priser. Ta selfies under Riksträffen och maila dem till johan.strom@svmc.se Bästa selfien i varje klass belönas med pris. Prisutdelning vid middagen lördag kväll. Tävlingen går i följande klasser:

1. Pre engine start

2. During the adventure

3. After bike

Bilderna kan komma att användas för att marknadsföra Riksträffen kommande år. Genom att skicka en bild till ovanstående adress godkänner du att Riksträffen får använda bilden i MC-Folket, på SMC:s hemsida samt i alla sociala medier. 

Under tre dagar träffas vi i gemytlighetens tecken med hojturer, gruskurs light, rock´n roll, musikquiz och god mat och dryck.

Vi lägger in ett område med fantastiska grusvägar alldeles i anslutning till själva skidområdet vilket gör det möjligt att testa de äventyrshojar som finns för provkörning i sitt rätta element.