MC-registreringsskylt tillåts inte på MC-släp

2022-02-03

Från och med 1 februari är det tillåtet med en extra registreringsskylt på bilen om den ordinarie registreringsskylten är skymd, oftast av en cykelhållare. Förändringen genomförs för att underlätta polisövervakning, göra uttag av trängselskatt och broavgifter. SMC frågade Transportstyrelsen om det går att beställa en extra skylt till MC-släpet som ofta skymmer motorcykelns registreringsskylt. Det är inte tillåtet.

En del motorcyklister vill köra med släpvagn. Släpvagnarna till MC behöver inte vara registrerade och har därför ingen registreringsskylt. Därför är en vanlig fråga till SMC om man kan beställa en extra MC-skylt och montera den baktill på släpvagnen. När reglerna nu ändras för bil frågade SMC om det också blir möjligt för MC. Svaret är nej. 

Förklaringen är att motorcykeln är ett fordon och släpet är ett annat fordon. Släpet kan därför inte klassas som last. Last är något som bärs av (t ex cykelställ) eller placerat (t ex på flak) på fordonet. Släpet är inte heller registreringspliktigt. Om det skulle ha varit det skulle släpet ha ett eget registreringsnummer och egen skylt. Om motorcykelns registreringsskylt fästs på släpet blir det per definition falskskyltat eftersom registreringsnumret avser en MC och inte ett släp.
Transportstyrelsen hänvisar till att det är tillåtet att fästa skylten så att det syns över släpet. Enligt gällande EU-direktiv ska utrymme finnas på motorfordon för att montera registreringsskyltar upp till 120 cm över marken, från skyltens överkant.

Läs mer om regler för MC och släpvagnar

Länk till Transportstyrelsens pressmeddelande om reglerna. 


Arne Wahlin, Dorotea, kör gärna MC med släp