Högsäsong för stölder av motorcyklar och mopeder

2022-04-04

April till september är högsäsong för motorcykel-och mopedstölder berättar Stöldskyddsföreningen. Stölder av motorcyklar och mopeder ökade under 2020 men trots en minskning 2021 är anmälningarna av motorcyklar fortfarande högre än innan pandemin. Minskningen av antalet anmälda motorcyklar och mopeder 2021 gäller samtliga regioner förutom region Mitt.

Nu är våren på intåg och risken för att få motorcykeln stulen. Under första vårmånaden april månad 2021 stals 15 mopeder och 5 motorcyklar om dagen i Sverige. Det finns dock en del saker att göra och tänka på för att minska risken att utsättas för dessa stölder.

Anmälningarna av stulna motorcyklar och moped har under senare år långsamt minskat fram till 2019. Men från 2020 ökade stölderna av motorcykel och moped igen. Kanske på grund av pandemin och att fler semestrade på hemmaplan. Under 2021 stals närmare 2 000 motorcyklar och 5 000 mopeder. 

- Det är viktigt att låsa fast sitt fordon i ett fast objekt med godkända lås även hemma på tomten eller utanför lägenheten, vilket man kanske inte tänker på. Har man tillgång till ett garage med lås är det att föredra, säger Lina Nilsson Rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Det finns dock en del saker du som MC-ägare kan göra och tänka på för att minska risken att utsättas för dessa stölder.

Tips – motorcykel 

• Lås din motorcykel med ett certifierat mc-lås i klass C eller hänglås och kätting i klass 3.  Kontrollera vilka låskrav ditt försäkringsbolag har.
• Lås fast motorcykeln i ett fast föremål, även hemma.
• Parkera gärna där det är upplyst och folk i rörelse.
• Märk delarna på motorcykeln eller mopeden. Det underlättar för polisen vid en eventuell identifiering av stöldgods.
• Vid köp av en begagnad motorcykel, tänk på lagen om ”god tro”. Kontrollera med Larmtjänst om motorcykeln eller mopeden finns med i registret över stulna motorcyklar/mopeder.
• Gör alltid en polisanmälan om din motorcykel blir stulen.

Länk till Stöldskyddsföreningens pressmeddelande