In memoriam - Tommie Hedestig

2021-09-02

I måndags avled Tommie Hedestig, Sundsvall. Tommie var kassör i SMC 1979-1986 då han efterträdde Tore Ternell och blev ordförande. Han var ordförande till 1989 då han tog plats i valberedningen under sju år. Han arbetade också för rimliga ombyggnadsregler, att synliggöra SMC och tvätta bort präktighetsstämpeln, värva fler medlemmar, modernisera stadgar och inkluderade länen i SMC. Att han utsågs till hedersmedlem då han avgick från styrelsen var en självklarhet. Vi saknar dig Tommie!

Den här texten skrevs av Mikael Branting på Facebook. Branting efterträdde Tommie Hedestig som ordförande 1989. Med hans tillåtelse publicerar vi hans text. 

IN MEMORIAM
Det är med sorgsenhet jag mottagit besked om att min vän och företrädare som riksordförande i SMC (Sveriges Motorcyklisters Centralorganisation), Tommie Hedestig, Sundsvall, gått bort alldeles för tidigt i livet.
Tommies insatser för motorcyklismen under de många åren i SMC var stora på många områden. Speciellt bör man nämna hans idoga arbete att få till enklare och mer fria regler för amatörbyggda fordon, såväl motorcyklar och bilar. Detta har redan generationer av hoj- och bilbyggare dragit nytta av.


På ett mer personligt plan minns jag mängder av helger med resor tillsammans med Tommie på uppdrag i SMC:s tjänst runt i landet, men även mer "civila" hojresor som runt Östersjön inkl. Sovjet under det imperiets sista dallrande veckor 1991, medverkan på FIM-Rallye i Barcelona, Spanien och Havirov, Tjeckien samt MotoCamp FIM på Sardinien. Allt detta var riktiga höjdarupplevelser som aldrig kommer glömmas.


Mina tankar går nu främst till Tommies dotter Towa och hennes mamma Ewa. Vad gäller Tommie själv så är mina tankar att om det finns ett liv efter detta så är han redan där och kör återigen sin Hondachopper "Fritiof", sin HD Softail Heritage Classic, sin Triumph America, eller någon annan av de hojar han haft.
Ha det bra, Tommie och förhoppningsvis möts vi någon dag igen på en kurvig väg!

Mikael Branting, ordförande 1989-1994

Minnesord från SMC
Vi på SMC:s kansli som haft förmånen att få arbeta med Tommie Hedestig och lära känna honom instämmer i Mikael Brantings text.  När han kom in i styrelsen köpte SMC den första datorn. Tommie kom från databranschen och var delaktig i datoriseringen av SMC:s medlemsregister. Tommie var en drivande ordförande som ledde organisationen i rätt riktning.  Han var en god talare som kunde övertala ett årsmöte att rösta på hans linje. En stor man har lämnat oss. Saknad men aldrig glömd. 


En bild från SMC:s kansli i Mora i samband med en SMC-aktivitet. Foto: Mikael Branting.