Women in motorsport

2019-09-30

I mitten av augusti arrangerade FIM och FIA världens första konferens för kvinnor i motorsport i Lahti, Finland. FIM och FIA är de som arrangerar all MC- och bilsport i världen. Konferensen blev en succé med deltagare från fem världsdelar. Moderator var Vanessa Guerra som varit manager för ett motoGP-team och skött marknadsföring för Dani Pedrosa och Marc Marquez. Värdinna var Nita Korhonen som är ordförande för FIMs kommision för kvinnor. Konferensen innehöll enormt många spännande föreläsare som belyste olika aspekter av kvinnor i sportens värld.

Nivån på föreläsare var hög, Nita hade lyckats få tag på rätt personer. Moderator var Vanessa Guerra som varit manager för ett motoGP-team och skött marknadsföring för Dani Pedrosa och Marc Marquez.

Konferensen innehöll enormt många spännande föreläsare som belyste olika aspekter av kvinnor i sportens värld; bland ledare, domare, aktiva, funktionärer, media, coachning och forskning. Kvinnor måste inkluderas bättre på alla plan och de måste synas betydligt mer framhöll FIM:s president Jorge Viegas vilket alla höll med om. Fler tjejer i motorsporten ökar intresset bland andra kvinnor, både för att tävla och köra motorcykel på landsväg.

Tjejer i motorsporten har inte samma förutsättningar som killarna framhöll många föreläsare. Maria Herrera som tävlar i roadracing vet att hon är lika bra som killarna men hon får inte samma chanser, till exempel inte lika bra hojar och teamen har inte förstått att hon som är kort och väger mindre och därmed behöver modifiera motorcykeln. Detta höll även Tatiana Calderon som tävlar i bil med om. Hon har 37 i skonummer vilket inte ger samma kraft mot bromspedalen som en person med 42 i skonummer. Så snart tjejerna fått hjälp att anpassa sina fordon har de presterat lika bra som killarna de tävlar mot. 

Flera tjejer tävlar i sporter där de är de enda kvinnliga deltagarna. Ingen hade något problem med detta och ansåg att en mix inom motorsporten är bäst. Behov av bättre personlig skyddsutrustning för kvinnor togs upp av många liksom hur viktigt det är att göra motorsporten till en grej för hela familjen för att få barn och ungdomar att börja köra MC.

Under konferensen släpptes boken ”Dream Big- FIM women in motorcycling".  Många av kvinnorna i boken fanns med på konferensen. Boken finns att ladda ner som pdf-fil på SMC:s hemsida.

- Det var en spännande mix av människor från hela världen. Från Sverige deltog jag och två kvinnor från Svemo. Att få utbyta erfarenheter med tjejer i motorsport var givande och det nya nätverket kommer definitivt att användas av SMC i framtiden, säger Maria Nordqvist som var med på konferensen. 


Boken Dream Big handlar om kvinnor i MC-sporten. Den är mycket läsvärd och inspirerande! Ladda ner den här som pdf-fil.