Vem äger min MC’s data?

2019-11-12

Den senaste utvecklingen i bilindustrin har visat att konsumenternas data har blivit allt mer viktigt. Dolf Willigers,FEMA har skrivit en artikel om detta. SMC har sammanfattat de viktigaste punkterna vad gäller den senaste utvecklingen. Detta är en viktig fråga för alla fordonsägare!

FEMA har publicerat en ny artikel rörande utvecklingen av bilindustrins utveckling vad gäller data från bilarna. Vår erfarenhet visar att det som införs av bilindustrin kommer förr eller senare även påverka oss motorcyklister.

Den senaste utvecklingen visar att bilen ska kunna samla in data och information om var man har kört, när man har kört, hur många gånger man fick bromsa hårdare än det kanske skulle ha varit nödvändigt, snitthastighet, de senaste parkeringar mm. Allt detta är data som kommer att kunna påverka konsumentens ställning hos återförsäljare, försäkringar och andra aktörer. Även garantin hos försäljaren och tillverkaren kan påverkas negativt. Det finns också risk för hackning och intrång till bilen och förarens data. Dessutom ska bilens data även kunna skickas till tredje part.

Det finns förstås olika åsikter om vilken data ska användas och hur den ska användas. Kritik riktas även till möjligheten att kunna få tillgång till datasystemet när nödvändiga åtgärder ska utföras av någon annan part än tillverkarnas verkstäder t.ex. vid assistans.

Motorcykeltillverkarnas förbund i Europa (ACEM) menar att detta inte är aktuellt för motorcyklar. BMW har dock sedan 2015 börjat att samla data på sina motorcyklar. Det är därför också tid att ta den debatten om vår allas data vad gäller motorcyklismen. FEMA har därför kontaktat ACEM i syfte för ett framtida samarbete.

Organisationen FIA som organiserar bilägare har en kampanj som heter My car my data. självklart kommer FEMA att samarbeta med FIA och andra organisationer kring dataöverföring från våra hojar.

Läs gärna hela artikeln (på engelska) på FEMA’s hemsida:


En bild som visar hur data överförs från bilen till andra mottagare. 

FEMAs generalsekreterare Dolf Willigers har skrivit artikeln.