SMC i riksdagen

2019-05-15

Tisdag 14 maj höll Jesper Christensen och Maria Nordqvist ett uppskattat seminarium om motorcyklar och trafiksäkerhet för Riksdagens Trafikutskott. På kvällen kördes ledamöterna med buss till Gillinge trafiksäkerhetscenter för att själva få köra MC, moped och åka veteranbil. Instruktörer från SMC Stockholm var värdar för MC-åkarna. Lärare från Dalens Trafikskola gav nybörjarna grundläggande tips. MHRF erbjöd turer med veteranbilar. Daltons MC grillade hamburgare och serverade fika till alla deltagare. Tillverkarna i McRF hade ett 15-tal motorcyklar och mopeder som kördes runt banan. Det blev en mycket lyckad dag och kväll med MC i fokus där alla berömde SMC:s engagemang och kunskaper i frågan!

SMC har under många år bjudit in riksdagens Trafikutskott till En Kväll på MC tillsammans med McRF och MHRF. I år var det extra viktigt eftersom utskottet har många nya ledamöter efter valet 2018. På förmiddagen höll Jesper och Maria en presentation om SMC, därefter fick varje parti ställa frågor. SMC fick beröm för vår tydlighet och att vi kunde svara på alla frågor som ställdes. Här hittar du presentationen.

På kvällen hämtades ledamöterna vid Mynttorget av MHRF:s buss. Vid ankomsten till Gillinge visades ett exempel från Risk2 för MC, nämligen hur långt bromssträckan förlängs då hastigheten ökar från 80 till 100 km/t. Därefter kläddes ledamöterna i MC-kläder från topp till tå och blev omhändertagna av var sin instruktör från SMC Stockholm. De som ville börja från grunden togs om hand av Dalens trafikskola eller testade någon av elmopederna. 

McRF tillhandahöll många olika modeller som kördes flitigt av ledamöterna. Instruktörerna coachade deltagarna och berättade om SMC och viktiga frågor för oss motorcyklister. En del ville åka veteranbil istället och skjutsades runt i fyra olika veteranbilar från MHRF. 

Under kvällen serverades knuttemat i form av hamburgare och läsk samt kaffe och gott fika från Daltons MC. 

När kvällen var slut ville inte alla åka hem men allt roligt har ett slut. Ledamöterna tackade SMC och var mycket imponerade, dels över det engagemang och intresse som förmedlades, dels över det enorma ideella arbetet som läggs ner inom SMC. Självklart har vi erbjudit Trafikutskottet en årlig kväll om intresse finns!


Jesper Christensen och Maria Nordqvist väntar på att få komma in på utskottets sammanträde.


Nöjda deltagare på väg hem från Gillinge.


Sten Bergheden (m) hann testa massor av hojar.


Anders Åkesson (c) åkte veteranbil och körde olika elmopeder och elmotorcykel. 


Daltons MC stod för god mat och dryck som alltid!


Instruktörer från SMC Stockholm var värdar för ledamöterna och skötte detta med bravur.