SMC besöker KymiRing!

2019-08-21

I mitten av augusti bjöds SMC till KymiRing i Finland samtidigt som banan testades av Mika Kallio och antal andra förare från olika Moto GP-team. Banan börjar bli klar och nu hoppas ägarna och motorentusiaster i Norden att banan blir godkänd. Målet är att köra Moto GP nästa sommar. För SMC var det självklart att tacka ja till inbjudan, dels för att uppleva banan på nära håll, dels träffa kontaktpersoner och få ett nätverk inför kommande tävlingar. SMC vill skapa bra förutsättningar för våra medlemmar som vill besöka KymiRing som ligger cirka två timmar från Helsingfors.

De finska motsvarigheterna till Svemo och Bilsportförbundet är de största banägarna och de har jobbat med banan sedan 2008. KymiRing ska bli ett nordiskt motorsportcentrum där banor ska byggas för att köra tävlingar i enduro, motocross, speedway, gokart och andra motorsporter. Målet är att banan ska godkännas för Formula 1. Banan ska även kunna användas till utbildning.

KymiRing är 4,6 km lång. Den har dels en 1,2 km lång raksträcka, dels 18 kurvor. Snabbaste varvet under testdagarna hade Bradley Smith, 1,47,50 på Aprilia. Högsta fart höll Michelle Pirro på en Ducati, 340 km/h. Banan klarar både FIAs och FIMs högsta krav för tävlingar med MC och bil. Efter den första dagens tester sa förarna att banan är utmanande att köra för förarna då den har både snabba partier och tekniskt krävande delar med höjdskillnader.

Området runt banan är långt ifrån klart, ägarna har stora planer på att skapa ett område som kan användas i olika sammanhang – inte bara motorsport. Alla som arbetar med turism i området är otroligt taggade och räknar med att Dorna under september berättar vilka datum det blir Moto GP på KymiRing 2020. Dessutom har Finlands motsvarighet till Trafikverket byggt mängder av vägar och trafikplatser för att de förväntade trafikmängderna ska kunna ta sig till och från KymiRing. SMC är mycket imponerade över den finska sisun och modet att skapa KymiRing och ser fram emot race i Finland i en nära framtid. 

KymiRing hemsida

KymiRing Facebook

Ett varv med Mika Kallio på banan


Banprofil KymiRing, foto: Nita KorhonenEn av testförarna är på väg ut.Jesper Christensen och Maria Nordqvist,SMC, bjöds in till testdagarna på Kymi Ring. Här tillsammans med Kurt Ljungqvist, SML, som äger 29 % av banan.