Amerikansk importskatt kan slå hårt mot EU:s MC-industri

2017-01-18

USA vill straffa EU genom att höja importskatt för mängder av produkter från Europa, inklusive motorcyklar. Orsaken till detta förslag är att EU vill förbjuda import av amerikanskt kött och köttprodukter som kommer från djur som fått tillväxthormoner. USAs Office of United States Representative föreslår att importskatt läggs på motorcyklar mellan 51 och 500 kubik som importeras från EU till USA.

Knuttarna i USA
De amerikanska motorcyklisterna i the American Motorcyclist Association (AMA) arbetar emot förslaget eftersom handelshinder som används inom jordbruket inte ska lösas genom sanktioner mot andra produkter. 
" Det finns inte någon logisk länk mellan kött och motorcyklar. Det är absurt att ens tänka i dessa banor", säger Wayne Allard, AMA. 

Enligt AMA kan förslaget från the Office of United States Representative betyda stora svårigheter för små och medelstora företag i USA som säljer fordon, tillbehör och allt annat som hör ihop med motorcyklar. Det drabbar också amerkaner som köper små europeiska motorcyklar för att pendla till arbetet och/eller ägnar sig åt MC-sport. Samma byrå försökte denna taktik 2008 men förslaget sköts i sank genom att hela MC-branschen arbetade emot detta med gemensamma krafter. 

MC-industrin i Europa
ACEM, (Association des Constructeurs Européens de Motocycles), MC-tillverkarnas gemensamma organisation i Europa är inte alls glada över förslaget om extra importskatt till USA på motorcyklar.

"Att inkludera motorcyklar i en lista över produkter som ska få högre skatt vid import till USA kommer att få negativa konsekvenser för alla europeiska MC-tillverkare av motorcyklar under 500 kubik i Europa. Det kommer att få negativa effekter för MC-industrin i Europa men det drabbar också de amerikanska konsumenterna" säger Antonio Perlot, generalsekreterare i ACEM.  

"Det finns ingen grund för detta förslag. MC-sektorn ska inte behöva dras med i en tvist om jordbruksprodukenter. ACEM kommer självklart att följa frågan mycket noga, säger Antonio. 

Motorcyklisterna i Europa
Fema (Federation of European Motorcyclists’ Associations) är mycket oroade över förslaget. Det finns ingen relation mellan hur kött från hormonstinna kossor i USA och den europeiska MC-industrin. Det finns ingen anledning till att bestraffa europeisk MC-industri och amerikanska knuttar för en konflikt i jordbruksfrågor mellan USA och EU. Fema har skickat ett brev till US Trade Representative denna vecka för att protestera mot förslaget. 

" Vi är helt emot förslaget av flera anledningar. Först av solidaritet med motorcyklisterna i USA som kanske inte kommer att ha råd att köpa små och medelstora motorcyklar från Europa. Dessa hojar används både i pendling men också inom sporten, många är offroad- och trialmodeller" säger Dolf Willigers, generalsekreterare i Fema. 

" Detta drabbar dessutom tillverkare av motorcyklar och tillbehör i europa, deras arbetare och deras familjer. Några små tillverkare är beroende av export till USA och deras existens är direkt hotad. Människor kan förlora sina arbeten och familjerna sin inkomst", fortsätter Dolf. 

"Det kan också leda till att europeiska knuttar begränsas i tillgång på små och medelstora motorcyklar. Det som oroar mig är det förutsägbara svaret från EU om motförslag på motorcyklar och MC-produkter från USA. Under 2015 sålde enbart Harley Davidson 37 000 motorcyklar i Europa. Om EU beslutar om en hög importskatt på amerikanska hojar blir dessa väldigt dyra att köpa. Det får stor inverkan för europeiska företagare och deras anställda. Denna typ av konflikt måste lösas genom samtal och kompromisser, inte genom handelskrig som drabbar motorcyklister och alla anställda i MC-industrin" säger Dolf. 

Detta är en översättning av delar av artikel på Femas hemsida, Läs artikeln där. 

Förslaget från USA. 


Wayne Allard, AMA (foto AMA)

 


Antonio Perlot (foto Wim Taal)

 


Dolf Willigers (foto Wim Taal)