2017 genom Danskens glasögon!

2017-01-03

"Jag hoppas 2017 blir året då vi motorcyklister omfattas av Nollvisionen på samma sätt som andra trafikanter." Det säger Jesper "Dansken" Christensen som ser fram emot ett nytt år med nya möjligheter och till ett ännu roligare och mer bekymmersfritt motorcykelåkande i ett trafiksäkert samhälle.

Nollvisionen säger att ingen ska behöva dö i trafiken på grund av ett mänskligt misstag. Just det sker alldeles för ofta när det gäller oss motorcyklister. Nu menar jag inte bara misstag som trafikanter själva gör. Jag menar misstag som väghållare gör.Till exempel läggs ny asfalt som är lika hal som en halkbana. Skarvarna mellan asfalten på två körfiler består ibland av en gegga som är lika hal som smör att köra på. Vägräcken med fristående stolpar och vassa vajrar sätts upp intill vägbanor.
Och rondeller – ja de är en historia för sig – med utsmyckningar som kan strimla en oskyddad trafikant som kanske får sladd på grund av dieselspill från tung trafik och kanar in i rondellens mitt.

Jag har ett mycket stort förtroende för att arbetet mellan Trafikverket och SMC kommer få MC in i Nollvisionen. 2017 blir året då detta har högsta prioritet. Inom SMC och i de globala nätverk FIM, Fema, FIA och andra organisationer där vi representerar motorcyklister tittar vi på global trafiksäkerhetsforskning som visar att det finns många säkra alternativ och metoder – alltså säkra för alla trafikanter.   

Idag kan man tillverka intelligent teknik som exempelvis självkörande bilar och säkerhetssystem som hindrar kollision med andra fordon – åtminstone med bilar och större fordon än så. Varför kan man då inte ta till sig den erfarenhet och forskning som finns och sluta tillverka vägar med dödsfällor för oskyddade trafikanter?

Vi kommer prioritera detta och vi kommer ta plats under 2017 hos de största av producenterna för att förmedla våra budskap och vår kunskap.Med detta säger jag inte att vi motorcyklister går fria från ansvar. Givetvis måste vi anpassa vår hastighet och visa hänsyn. Vi måste se till att vara duktiga trafikanter. Och vet du… det är vi!
SMC Schools kurser lockar årligen tiotusentals motorcyklister som blir säkrare förare. Ingen annan trafikantgrupp lägger ner så mycket pengar och tid på att bli bättre förare.

Som sagt – jag hoppas att 2017 blir ett år då vi motorcyklister vistas i trafiken på samma villkor som övriga. Vi är inte bara en del av utvecklingen, det är vi som är med och driver utvecklingen. Och vi kommer aldrig att sluta att köra hoj! Motorcyklar ger oss sån glädje och gemenskap. Det är en frihetskänsla som ingen får ta ifrån oss - vi som vet att motorcyklar är meningen med livet!

God fortsättning på det nya året!

/Jesper Christensen, generalsekreterare i SMC