Nya regskyltar på tävlingshojar

2016-01-04

Från och med årsskiftet införs en ny typ av registreringsskylt, nämligen tävlingsskylten. Tävlingsskylten har svarta tecken på en orange botten. Alla ägare till ett tävlingsfordon får nya tävlingsskyltar utskickade under januari månad 2016. Skyltarna kostar 90 kr/styck och utbytet bekostas av ägarna. De gamla vita skyltarna ska förstöras.

Fordon som används i tävlingssammanhang är inte utrustade för ”normal” trafik. Fordonen saknar ofta grundläggande utrustning som krävs för att ett fordon ska få användas i trafiken idag. Samtidigt behöver dessa fordon ofta transporteras på allmänna vägar, till exempel en rallybil som behöver transportera sig själv mellan två specialsträckor i ett rally. På MC-sidan handlar det om enduro- och trialmotorcyklar som används för att köra till och från tävling och träning. Fordonen har därför dispens att få köras på vägarna i samband med tävling eller träning.

Bakgrunden till att den nya skylten införs är att fordonen tydligt ska identifieras som ett fordon med speciella begränsningar i användandet. Idag finns cirka 5 600 tävlingsfordon i vägtrafikregistret, varav 3 600 är rallybilar och 2 000 är tävlingsmotorcyklar.

Alla ägare till ett tävlingsfordon får nya tävlingsskyltar utskickade under januari månad 2016. Skyltarna kostar 90 kr/styck och utbytet bekostas av ägarna. De gamla vita skyltarna ska förstöras. 

Pressmeddelande från Transportstyrelsen.

Transportstyrelsens sida om tävlingsskyltar


Så ser tävlingsskylten ut för MC.