Glöm inte motorcyklarna

2014-01-30

När svenska städer och kommuner planerar för vägar, gator, resor och parkeringsplatser glömmer man motorcyklar och mopeder. SMC och SMC Västmanland har skickat ett förslag till Västerås Stad som svar på Trafikplan 2026 och erbjudit våra tjänster om kommunen vill börja arbeta aktivt för en MC-vänligare stad.

Säkrare vägar och gator för motorcyklister är en av fem prioriterade åtgärder i strategiarbetet för sänkta olyckstal bland motorcyklister. Tyvärr saknas dock MC- och mopedperspektivet i de flesta kommuners arbete. Det handlar om allt från planering, utformning, drift och underhåll till trafiksäkerhetsprogram. 

SMC Västmanland konstaterade att Västerås stad lagt ut Trafikplan 2026 på remiss och helt glömt bort motorcyklar i underlaget. Tillsammans med SMC har ett svar skickats in med konkreta förslag på åtgärder för ökad MC-säkerhet. 

  • SMC förutsätter att Västerås stad beaktar motorcyklar och mopeder i det fortsatta arbetet med Trafikplan 2026.
  • SMC Västmanland har ett antal förtroendevalda som står till tjänst för samarbete och diskussioner. SMC:s kansli kan också bistå i detta arbete.
  • SMC anser att Västerås stad bör stimulera användningen av motorcyklar och mopeder på samma sätt som man vill att antalet cyklister, fotgängare och resande med kollektivtrafik ska öka. Ökad användning av MC och moped skulle bidra till minskad trängsel , ökad framkomlighet, bättre nyttjande av befintlig kapacitet samt bidra till klimatmålet.
  • SMC förutsätter att Västerås stad skapar en trafiksäkerhetsstrategi där även förare och passagerare på motorcyklar och moped klass I ingår.
  • SMC förutsätter att Västerås stad tar fram en strategi för hur man ska uppfylla åtgärden ”Säkrare vägar och gator för motorcyklister” för att nå Nollvisionens etappmål 2020.

SMC:s och SMC Västmanlands remissvar.  

Trafikplan Västerås stad 2026. 

Motorcykel är ett oslagbart färdsätt i våra större städer.