Vi hade fel – det är värre än vi trodde!

2013-10-09

Onsdagens Uppdrag Granskning beskriver hur tre MC-olyckor skedde på E4 norr om Gävle sommaren 2012. En MC-förare dog, en blev allvarligt skadad och en lindrigt skadad. Friktionsmätningar visade att det, mitt i sommaren, var lika halt som packad snö, men dessa mätningar fick varken polisen som utredde dödsolyckan eller SMC se. Strax före programmet sändes fick vi vetskap om att det inte var tre olyckor. Det är värre än så. Det var fyra olyckor på E4 norr om Gävle. Tre av dem skedde den 12 juli.

Redan innan programmet sänts har vi fått veta att det skett ytterligare en olycka på samma plats och samma dag, den 12 juli. Det skedde alltså tre halkolyckor på samma dag och en fjärde olycka cirka tre veckor senare, på samma vägavsnitt.

Den senaste vi fått vetskap om gick omkull 20.00 på kvällen, i höjd med Skarvberget, på samma plats som den fjärde olyckan skedde. Motorcyklisten som heter Mikael Bäckström uppger att han sladdade ett långt stycke, fick stopp på sladden men då släppte framdäcket. Han lyckades bryta ner hojen och köra ner i diket för att undvika vajerräcket.

- Jag tänkte, vad som helst men inte vajerräcket, berättar Mikael.

Hans rutin efter 30 år som motorcyklist, hans låga hastighet och en hel del tur gjorde att han klarade sig undan med livet i behåll. Mikael fick brännsår på magen och en del andra blessyrer efter att ha kanat på asfalten. Motorcykeln, En Kawasaki Z1000, 2007 års modell som bara hade gått 500 mil och med nästan nya däck, blev skrot och löstes in.

Trafikverket svarade att det inte var halt

Mikael kontaktade aldrig polisen, bara bärgare. Han ringde dock Trafikverket för att påtala att det var mycket halt på platsen. Han skickade även mail till Trafikverket.  

- Jag ringde dem faktiskt flera gånger och skickade flera mail. De sa att de skulle mäta om det var halt. Senare berättade de att de gjort mätning och att det var bra, men det trodde jag bara var bullshit. Det är klart det var halt. Man kunde knappt gå där utan att halka omkull, säger Mikael.

Att det var halt intygar även hans hustru. Hon körde framför Mikael i sin bil och även hon fick sladd trots att hon liksom övrig trafik körde väldigt långsamt.

- Det gick nog inte mer än i cirka 90 kilometer i timmen. Alla körde väldigt långsamt. Jag tror att det var flera som känt av halkan. Min fru fick kast på bilen och var nära att hamna i vajerräcket, säger Mikael.

När Mikael får höra om de övriga olyckorna säger han att han inte alls är förvånad.

- Det var som att köra på is, berättar han.

Mikael är en av alla motorcyklister som kommer att sitta bänkad framför TV:n ikväll för att se Uppdrag Granskning klockan 20.00

- De var som att köra på is, berättar Mikael Bäckström.

Foto: Privat