Information i MC-hjälmar kan rädda liv

2013-03-19

En dekal på hjälmen visar att det finns ett Medical Card med medicinsk information mellan hjälmens skal och stoppning. Med detta hoppas Sveriges MotorCyklister, SMC, att snabbare och adekvat räddning vid MC-olyckor ska bidra till att rädda liv. Denna vecka skickar SMC dekaler och Medical Card till sina ca. 64.000 medlemmar.
Detta är budskapet i ett pressmeddelande som idag skickas ut från SMC.

Enligt Trafikverkets djupstudier kan fyra liv om året sparas med snabbare räddning i samband med trafikolyckor. Medelåldern bland både MC-förare och passagerare ökar. Många människor har någon form av kronisk sjukdom som kräver medicinering. Andra har allergier. Oavsett om man tar en MC-tur på egen hand eller med andra kan man inte förvänta sig att någon annan ska kunna redogöra för ens medicinska status. Det är betydligt säkrare om den enskilde fyllt i sitt Medical Card och lagt i hjälmen. SMC har under 2012 beviljats bidrag från Trafikverkets Skyltfonden till projektet som fått stor uppmärksamhet.

SMC skickar i mitten av mars ut dekaler och Medical Card till sina medlemmar. Dekalerna sätts längst ner mitt bak på MC-hjälmen och indikerar att hjälmens ägare har ett Medical Card i hjälmen. Kortet läggs in i hjälmen mellan skal och stoppning. Ägaren fyller själv i uppgifter på vardera sidan innan det läggs i hjälmen. På den ena sidan ifylls namn, personnummer, postnummer, nationalitet samt namn och telefon till närmast anhörig. På den andra sidan ifylls allergier, sjukdomar, medicinering, blodförtunning samt behandlande sjukhus. All information är översatt till engelska. Även om de allra flesta människor är fullt friska kan det finnas ett värde i medicinsk information i motorcykelhjälmen.

”Detta är en enkel men genialisk idé som startade i England av ambulansförare och nu sprids över jordklotet”, säger Jesper Christensen, generalsekreterare SMC.

”Både MC-förare och ambulanspersonal har redan vittnat om att korten räddat liv. Kan vi spara en motorcyklist onödigt lidande och kanske rädda liv genom rätt behandling har SMC lyckats med initiativet”, fortsätter Christensen.

Läs mer om Medical Card på SMC:s hemsida.
Länk till pressmeddelande i SMC:s pressrum på Cisionwire.Så här ser hjälmdekalen ut som talar om att det finns ett Medical Card i hjälmen.