Reflexer i Frankrike

2012-01-16

I Frankrike har myndigheterna försökt införa en lag som kräver varselväst för alla som kör motorcykel från 1 januari 2013. Vår franska systerorganisation har delvis vunnit då det nu handlar om en reflekterande bindel om minst 150 cm² . Den ska vara synlig någonstans mellan nacke och midja, till exempel runt armen. FFMC krigar vidare då frågan inte är avgjord.

SMC har nåtts av felaktiga rykten och därför talat med våra kollegor på vår systerorganisation FFMC i Frankrike.  De berättar att den kommande förordningen ska gälla både franska och utländska motorcyklister. Bötesbeloppet är oproportionerligt om reflex saknas säger Frederic Jorge vid FFMC. Det handlar dels om 2 av 12 prickar (6 om du nyss tagit körkort) och dessutom 68 Euro i böter. Det reflekterande materialet kan finnas i jackan eller köpas som armbindel för 2 Euro och fästas runt armen.

Fransk armbindel
Så här skulle MC-reflexen kunna se ut

Tilläggas kan att Frankrike har en annan märklig lag som säger att varje hjälm måste ha fyra reflekterande dekaler för att vara godkänd (en på varje sida). Saknar hjälmen dekaler kan man bötfällas som om man körde utan hjälm.

FFMC planerar protestdemonstrationer 24 mars mot förslaget om reflekterande armband.

Är det OK att köra naken på motorcykel så länge man har hjälm och reflekterande bindel frågade SMC? Svaret är ja. SMC kommer att följa frågan med stort intresse. Idéer från andra EU-länder kan dyka upp runt om i Europa. SMC vill varken ha en lag om varselväst eller reflexbindel i Sverige!

Länk till FFMC:s hemsida.

Bild från demonstration
Bild från tidigare demonstration mot krav på varselväst

Olaglig MC-utrustning i Frankrike 2013
Denna skyddsutrustning kan bli olaglig 2013 i Frankrike

Laglig skyddsutrustning  2013
Denna skyddsutrustning är laglig 2013 i Frankrike.
(SMC har fotografens och personens tillåtelse att publicera fotot på hemsidan.