Rättvisan segrade

2012-09-12

I somras ringde en förbannad släpvagnsåkare till SMC sedan polisen bötfällt honom för hans MC-släp. Orsaken var att MC-skylten inte syntes. Lagen tillåter dock inte en dublett av MC-skylten på släpet som varken behöver registreras eller ha registreringsskylt. Idag ringde släpvagnsåkare Per Johnsson och meddelade att åklagaren beslutat att lägga ner åtalet. Det är en god nyhet, även om ärendet aldrig utreddes på djupet.
SMC applåderar åklagarens beslut och hoppas informationen sprids till samtliga polisdistrikt!

Per Johnsson är en person som vill följa lagen. Därför hade han då släpet införskaffades kontaktat Trafikverket, Bilprovningen och polisen. Ingen hade några invändningar mot släpet som man kan sova över i. Släpvagnar som dras av motorcyklar behöver inte registreras och saknar därför registreringsskylt.

Vid en semesterresa i somras stoppades Per av polis som påtalade att man inte kunde se motorcykelns skylt. Per förklarade att ekipaget är godkänt men polisen vägrade låta honom köra vidare. De uppmanade honom att åka till polisen och få en tillfällig skylt. Per körde därför till polisen för att få en tillfällig MC-skylt till släpet.

Där var dock svaret: NEJ. Man får endast en extraskylt om man tappat originalet. De kunde inte heller hjälpa honom att fixa en dublett till släpet. Per fick tillåtelse att köra hem men var i detta läge verkligt förbannad och kontaktade SMC.Han fick dessutom avbryta semestern.

Per såg fram emot tingsrättsförhandlingar där hans trafikförseelse skulle behandlas. Självklart vägrade han att godkänna de 1500 kronor i böter han ålagts att betala. Per har införskaffat intyg från Transportstyrelsen med flera där det framgår att han framfört sin MC med släp helt i enlighet med svenska lagar och föreskrifter.

Idag ringde dock åklagaren och berättade att åtalet mot Per lagts ner. Han slipper därmed böter vilket i är bra. Däremot beklagar han att ärendet inte utreds på djupet vilket gör att fler motorcyklister med släpvagn kan hamna i liknande "Moment 22"-sitsar.

Läs artikel och se bild i Östra Småland.
SMC:s sida om MC och släp.

 


En helt annan MC med släp där inte heller MC-skylten syns bakifrån.