Stor vrede bland franska motorcyklister

2011-06-17

Är du i Frankrike lördag 18 juni? Var beredd på stora demonstrationer ledda av vår systerorganisation FFMC. Bakgrunden är massiva åtgärdsförslag från inrikesminister Claude Guéant riktade mot alla trafikantgrupper. Det handlar om förbud, nya restriktiva lagar och framförallt höjda böter. 

FFMC har tillsammans med en mängd olika trafikantorganisationer bildat “The Union des Usagers de la Route” . Man manar till demonstrationer lördag 18 juni. Samlingsplatser finns runt om i Frankrike och motorcyklister från Tyskland, Schweiz, UK, Spanien, Belgien och Luxemburg kommer att delta. Samlingsplatser.

Förslagen är många och hårresande. Vad sägs om följande?
- krav på varselväst för motorcyklister
- större nummerplåtar på motorcyklar
- förbud mot varnare för fartkontroller, även i GPS och smartphones,
- upp till € 30 000 i böter och två års fängelse om du säljer denna typ av utrustning
- € 1500 i böter, 6 prickar i körkortet och upp till sex månaders fängelse om du använder varningsutrustning
- skyltar som indikerar att fartkameror finns ska tas bort,
- fängelse för den som överskrider hastigheten med mer än 50 km/h.

FFMC har under lång tid haft ett konstruktivt samarbete med franska myndigheter vilket man nu avslutat. Alla trafikantorganisationer har nu enats kring en "charter" som manar till respekt för medborgare och trafikanter, en realistisk trafiksäkerhetspolitik, ändra fokus på prioriteringar och skapa en konstruktiv och rimlig långtidsstrategi för trafiksäkerhetslösningar.

Alla organisationer inom FEMA sida ser med oro på de franska åtgärderna och man hoppas på ett brett stöd vid helgens demonstration. Är du i närheten och vill stödja FFMC, åk till någon av samlingsplatserna. I Frankrike är man duktiga på att visa sitt missnöje och vår franske kollega Frederic Jeorge i FFMC gissar på cirka 3,5 miljoner deltagare.