Körkortspropen publicerad

2011-10-21

Idag publicerades regeringens proposition om nya körkortsregler. Den handlar dels om nya regler utifrån EG-direktiv, dels om nya regler kring alkolås och övningsköning samt om skärpta anmälningskrav för läkare. Som SMC tidigare berättat måste EG-direktivet införas i Sverige vilket får konsekvenser för framtidens MC-förare. 24 års åldergräns för tung MC och fler  prov för den som börjar köra MC vid 16 eller 18 år är de största förändringarna. 

SMC har läst propositionen och konstaterar att förslaget innehåller de förändringar SMC föreslagit i remissvar tidigare. Även om det handlar om detaljer har man i förslaget tagit fasta på saker som kan mildra effekterna av direktivet. Sverige måste införa EG-direktivet oavsett om åsikt om till exempel de nya reglerna för MC-körkort.

Detaljerna handlar om sänkta åldersgränser för övningskörning, att man ska få köra trehjulig motorcykel med B-behörighet samt att man får köra A-motorcykel i trafikskola även om man inte har rätt ålder. Dock innebär förslaget att man inte får övningsköra privat med moped.

I övrigt innebär de nya reglerna i korthet att en ny körkortsklass, A2, införs från 18 år då man får köra en MC med maxeffekt 35 kW. Man får inte A med automatik efter två år utan måste avlägga prov först. Om man inte haft A2 körkort blir den nya åldersgränsen för tung MC, över 35 kW, 24 år.

SMC har skapat en sida med information om körkort. Där hittar du de föreslagna åldersgränserna för framtidens körkortsklasser och mycket annat. SMC:s körkortssida.

Är du 20-22 år och vill ta MC-körkort? Då föreslår SMC att du satsar på att ta körkortet under 2012, annars får du vänta till 24-årsdagen. Väljer du att ta ett A2-kort efter 2013 måste du göra ett nytt prov efter tidigast två år för att få A-behörighet. Du som tar ett körkort inom A begränsad under 2012 får med automatik A efter två år. De nya körkortsreglerna gäller inte retroaktivt.

Hela propositionen (334 sidor) kan du läsa här.