68-åring kvinna åtalas för dödsolycka

2011-10-11

En av årets tragiska dödsolyckor på motorcykel skedde14 juni i Piteå. Ett par färdas på en motorcykel och en bilist kör ut på vägen, utan att iaktta väjningsplikt. Mannen som körde motorcykeln omkom medan passageraren fick allvarliga skador. Nu åtalas den 68-åriga bilföraren för att inte ha iakttagit väjningsplikt, för vållande till annans död samt vållande till kroppsskada. 

Bilföraren har erkänt brottet. I Norrländska Socialdemokraten idag säger kammaråklagare Ulrika Schönbeck att påföljden sannolikt handlar om villkorlig dom för den kvinnliga bilisten." Det här handlar om olyckliga konsekvenser av en trafikförseelse" säger kammaåklagaren.

Att konsekvenserna är olyckliga är uppenbart. Däremot kan vållande till annans död och vållande till kroppsskada inte ses som en trafikförseelse, oavsett hur olyckliga omständigheterna är. Begreppet "vårdslöshet i trafik" nämns överhuvudtaget inte.

SMC har påpekat problematiken kring uppmärksamhet/synbarhet vid ett antal tillfällen. Uppmärksamhetskampanjer är den åtgärd som ansågs vara viktigast för ökad MC-säkerhet i den attitydundersökning till trafiksäkerhet som NTF och SMC genomförde ifjol. Över hälften som svarade hade det senaste året varit med om tillbud en eller flera gånger det senaste året där man upplevde att bilföraren inte sett motorcyklisten.
SMC har ansökt om medel flera gånger till "Se Oss" kampanjer men fått avslag. SMC har föreslagit att problematiken ska lyftas i körkortsutbildning för samtliga trafikslag, särskilt viktigt är det i utbildning för B-behörighet eftersom de flesta kollisioner mellan MC och ett annat fordon är med personbil. SMC har föreslagit obligatoriska syn- och läkarundersökningar efter en viss ålder. Allt detta är dessutom åtgärder som EU-parlamentet lyfte i sin resolution förra veckan och framfört tidigare.

Varje dag fylls sidan med artiklar i media om kollision mellan MC och annat fordon på. De flesta är bara notiser men av årets 41 dödsolyckor har 21 skett i kollision med ett annat fordon. Du hittar den under SMC:s Se Oss sida.
Läs mer om det aktuella fallet i NSD och Sveriges Radio Norrbotten.
EU-parlamentets resolution hittar du här.