Ta det lugnt runt Lygnern

2020-08-06

SMC fick ett mail från en som bor vid sjön Lygnern. Han vädjar till motorcyklisterna som kör där att tänka på de boende. SMC väljer att publicera hans mail med tanke på utvecklingen runt om i Europa där motorcyklar förbjuds på vissa vägar. Det är ingen inom SMC som vill ha ett MC-förbud på vissa vägar . Ingen av oss vill att hastigheten ska sänkas på 70-vägarna där vi helst kör. Alla motorcyklar har ljuddämpare och alla motorcyklister kan köra MC på ett sätt som inte stör omgivningen.

Så här lyder mailet. 

"'God dag SVMC.

Jag bor på västra sidan av sjön Lygnern fem mil öster om Göteborg. Runt sjön slingrar sig en vackert belägen, asfalterad väg genom jord- och skogsbrukslandskap. Trots att jag bor halvannan kilometer in på den västra sidan av sjön så hör jag det nästintill ständiga dånet och brölandet från motorcyklarna på östra sidan sjön. Jag skänker då en tanke av medlidande till dem som bor på östra sidan av sjön. Vilket oväsen de måste stå ut med. Hela helgerna! Framför allt vid fint väder såklart.

Det låter ständigt. Vackra sommarkvällar som under den här helgen. Under dagen när vi badade, på eftermiddagen när vi åt middag i trädgården, och under hela kvällen när jag låter bli att köra röjsåg av hänsyn till grannarna.

Jag vet att vi alla flyttat hit i förväntan om att få leva fridfullt på landet. Men det är ingen fridfull bygd. Det är ett väldigt oväsen, varje kväll och varje helg! Runt sjön finns dessutom ett antal naturreservat p g a den känsliga miljön och det känsliga djurlivet. Men vad är det för mening med att göra ett naturreservat av ett område som är kringgärdat av konstant buller?

Vad kan vi göra åt det här tror ni? Fungerande ljuddämpare hade nog löst saken. Bilarna hörs ju inte. Men den frågan är väl redan hanterad så långt möjligt. Om man minskade antalet motorcyklar? Om man minskade hastigheten?

Ryktet har talat om för mig att vägsträckan finns omnämnd i en guidebok för motorcyklister. Kan detta stämma? Kan man i så fall helt enkelt ta bort vägsträckan ur den guideboken?

Jag, och alla som bor i trakten; Fjärås, Gällinge, Tostared, Fotskäl, Hajom, Sätila vore oerhört tacksamma om ni ägnade saken en tanke."

SMCs sida om ljud och buller. 


Inte ens Sture Stelben får köra med raka rör. 

 


Sjön Lygnern, foto, Visit Kungsbacka.