SMC möter Women Riders World Relay

2019-05-14

SMC Västra Götaland är med och möter upp världens största motorcykelstafett
Women Riders World Relay (WRWR) i Borås.

Det är lördag 4 maj och klockan är något efter 17.00 och vi står redo för att välkomna MC-tjejerna som kör stafettpinnen i WRWR Team Sweden när de vinkandes kör in på campingen i Borås. Ett härligt gäng glada tjejer har idag gjort en dagsetapp på 29 mil från Hässleholm.

Tre glada tjejer som mottagit stafettpinnen från Danmark

Med i gruppen som anlände fanns representanter från bland annat Australien, Belgien, Danmark, Norge samt givetvis Sverige. Vår svenska ambassadör Berit Falk hade full kontroll på schemat med vilket hon med ett stort leende på läpparna framförde informationen till deltagarna i stafetten.

Det blev mingel när motorcyklarna parkerats och de smått frusna tjejerna dansad runt för att få upp värmen. Skratten och glädjen hördes runt i kring. Det var fantastiskt att sedan få lyssna till de olika historierna över händelser som skett under både gårdagen och dagen. Bland annat berättade en av deltagarna att hon i går när hon var på väg ner till Hässleholm så slog snöstormen till. När hon endast hade 5 mil kvar att köra blev det helt enkelt för farligt att fortsätta på grund av 10cm snö och hon valde att stanna. Men skam den som ger sig, hon ringde en bärgare som fick köra henne och hojen de sista 5 milen till Hässleholm. Bra jobbat!

Sedan var det tjejen från Australien som flugit till Skottland, köpt sin hoj på nätet i London och fraktat den till sig i Skottland, för att sedan kört med i stafetten från Skottland och hit till Sverige. Vidare berättades det att några tjejer varit tvungna att hoppa av på grund av gårdagens snöoväder medans andra har kunnat haka på istället. Tre tjejer från Borås hade tidigare kört nertill Hässleholm för att sedan kunna köra med i gruppen tillbaka till Borås.

På campingen hade Eagle Riders MC ordnat med kaffe och te till tjejerna när de anlände och det blev mycket uppskattat. De hade också ordnat mat till 18.30 då gruppen kunde gå in och sätta sig och ta det lite lugnt efter dagens strapatser och för att sedan få information från Berit Falk om vad som gäller för morgondagens etapp mot Svinesund. 

Tidigt morgonen därpå fick WRWR i sig en stadig frukost hos den SMC-anslutna klubben Eagle Riders MC innan stafettpinnen kördes vidare till Norge där den ska vandra runt i några dagar på sin fortsatta färd.

Den 8 maj kom stafettpinnen åter till Sverige och man hade bl a ett stopp hos SMC Riks i Borlänge. Den 11 maj gick så stafetten vidare med färjan från Stockholm över till Finland.

Haley Bell från England startade i höstas ett upprop på Facebook till kvinnliga motorcyklister världen över och gruppen har idag över 17 000 medlemmar. Den 26 februari startade stafetten från John O’Groats i Skottland och som ska köras runt jordklotet. Stafetten ska sprida glädje och erfarenhet samt bygga en global gemenskap bland motorcykeltjejer och den kommer att gå genom nästan 100 länder.

Eva-Lotta Ossnander, SMC Väst, här med Berit Falk, Sveriges Ambassadör för WRWR

Syftet med stafetten är att sätta fokus på det stora antalet tjejer/kvinnor som kör egna motorcyklar eller är med som passagerare och att detta ökar i hela världen. Genom initiativet vill WRWR att tillverkare av motorcyklar, kläder och utrustning inser att fler motorcyklister är kvinnor och har andra behov än män. Om än att utbudet av kläder och tillbehör ökat behövs fler variationer i bland annat storlekar än vad som idag finns på marknaden.

För mer information om stafetten gå in på:https://www.womenridersworldrelay.com
Vi i SMC Västra Götaland önskar alla tjejer världen över fortsattlycka till med stafetten och att ni har det fantastiskt roligt undertiden.

Reportage: Eva-Lotta Ossnander/SMC Västra Götaland/Club: club@smcvast.se

Fotograf: Carin Bonér