Upptäck Eskilstuna på motorcykeln

Eskilstuna och det sörmländska landskapet som omger staden är perfekt för en tur med motorcykeln! Landsvägar som slingrar sig genom ett bördigt landskap med varierad natur, sjöar, herrgårdar och slott.

Börja med att köra söderut från Eskilstuna, mot Näshulta, till Magdakullan. Ett säteri med anor från 1200-talet, med gårdsbutik, kovandringar, restaurang och café. På vägen dit kan du svänga in till naturreservatet Hedlandet, perfekt för en paus och sträcka på benen. Fortsätt söderut till Sveriges fjärde största sjö, Hjälmaren. Ta ett dopp vid Hjälmaresund och kör sedan över sundet till sagolika Stora Sundby slott. Slottet används idag som privatbostad, men slottsparken är öppen för besökare. 

När du kommer tillbaka till Eskilstuna gör ett stopp vid Rademachersmedjorna, en av landets bäst bevarade borgerliga 1600-talsmiljöer. Idag är olika hantverkare verksamma i de små smedjorna. I närheten ligger Sveriges första bryggeripub, Eskilstuna Ölkultur, ett besök här är måste för alla som gillar öl!  I området finns även Munktellmuseet och Eskilstuna stadsmuseum, för den som är historieintresserad. Kör sedan till Gamla Staden”. Eskilstunas äldsta och mest välbevarade kvarter med trevliga butiker, mysiga caféer och restauranger. Här ligger bland annat Makkara Yksi, en trevlig kvarterskrogsom serverar maträtter med finska influenser. 

Kör sedan vidare mot Torshälla, längs vägen ligger den världskända återbruksgallerian ReTuna. Ett paradis för alla som gillar grejer som är återbrukade och återanvända. När du är framme i Torshälla, stanna till i staden och strosa runt i de mysiga gränderna, skulpturparken och till den gamla kyrkan. Innan du kör vidare till Sundbyholm rekommenderar vi ett stopp på Wäsby Magasin med charmiga butiker, café och konstgalleri i gårdsmiljö. Åksedan österut till Sundbyholm, en vacker oas med något för alla smaker. Här finner du bland annat den mäktiga Sigurdsristningen, Sundbyholms travbana och Sundbyholms slott. Har du tältet med dig på motorcykeln kan du checka in på campingen och njuta av en kväll vid Mälarens längsta sandstrand. 

För fler tips på sevärdheter, besök www.eskilstuna.nueller kontakta Eskilstuna Tourist Information tel. 016-7107000.

Bilden med Rademachersmedjorna är tagen av Per Groth.