Mälaren Runt 2014

Det 29:e Mälaren Runt lockade entusiaster från när och fjärran. Som vanligt är det omöjligt att räkna alla tusentals hojar som mullrar runt Mälaren denna dag, men erfarna Mälaren Runt-rävar som deltagit alla år vittnade om att det inte var långt ifrån rekordåren på 90-talet.

Solen sken ikapp med hojarna som mullrade in till starten i Solna. Några av dem regnvåta efter spridda skurar på ditvägen, men väl på plats torkade de snabbt upp. Startsignalen, i år en SMC-flagga som vinkade igång täten, gick som vanligt prick klockan elva. Det är omöjligt att beskriva den ljuva musik som uppstår då tusentals hojar mullrar iväg från Pampas Marina. Det måste upplevas!  

Många valde som vanligt ändå att sluta upp efter vägen. I Södertälje och Strängnäs fylldes skaran på och vid stoppet i Eskilstuna var folkfesten ett faktum.  På Motorbanan Gröndal fanns hojfirmor, uppvisningar, mat, dryck och annat kul. SMC och MC-Folket finns självklart på plats! parkeringsvakterna hade hektiska timmar att få allt att flyta. Eftersom den populära marknaden växt och nu även upptar en del av nedre grusplanen utanför grindarna användes den övre parkeringen. Förhoppningen var att den nya vägsträckningen till parkeringen skulle vara klar, men vi får vänta på den presenten till nästa år, 30-årsjubileéet av Mälaren Runt.

På gokartbanan varvades SMC:s knixkurs, motarduppvisning, legendbilar och crosskillar som sladdade förbi på väg mot grusbanan. Inne på speedwayovalen körde både flattrack och speedway så gruset sprutade långt upp på läktaren.   

Struls party i Enköping

Självklart hölls Strul MCC:s traditionella Mälaren Runt-fest i Enköping. Där bjöds det på musik, mat&dryck och bra drag och skön stämmning. Campingen på området var välfylld och stämningen på topp.

MCE, Motorcykelentusiasterna som har sin klubbkåk i Jakobsberg, arrangerade återigen den officiella målgången och allt fler väljer att köra hela varvet runt. Parkeringen vid klubbkåken fick utökas allt efter som en strid ström "varvet runtare" rullade in för att ta en burgare, lyssna på lite skönt rockgung från trubadurtältet och delta i diverse trevligheter. Flera passade på att få sina stela hojmuskler uppmjukade med en halvtimmes massage av utbildad massör.

MCM och SMC som arrangerar Mälaren Runt med hjälp av klubbarna Strul, MCE, klubbarna på Gröndal samt en stor mängd ideella SMC-medlemmar som  dirigerar trafik på parkeringen, skyltar upp hela rundan och fixar mycket annat, är mer än nöjda med årets arrangemang! Nästa år är det 30-årsjubileum och det ska bli ett Mälaren Runt som sent ska glömmas!

 

 

Mälaren Runt färdväg hittar du i SMC Appen. Välj rutter, distrikt SMC Stockholm. På appens hemsida kan du även spela upp rutten och "provåka" på din datorskärm. Därifrån kan även ladda ner rutten till din GPS.

bbbbbbb

 

Här hittar du google-karta med vägbeskrivning över Mälaren Runt.

Alternativ färdväg

Här hittar du google-karta med vägbeskrivning över Mälaren Runt med motorväg sista sträckningen. Ett alternativ för den som känner sig mätt på körning och snabbare vill komma till målet.

 

Kort historik

Det var våren 1986 som MCM kom på idén att göra något kul tillsammans med tidningens läsare. Man kunde ju ta en liten dagstripp runt Mälaren. Sagt och gjort, och vid samlingsplatsen på macken vid Lindhagensplan slöt ungefär 150 ekipage upp – nästan bara choppers och hembyggen.

Redan året efter premiären växte evenemanget, och festen hos Strul MCC i den gamla folkparken i Enköping blev ett stående inslag på Mälaren Runt. Ingen kan ha missat att det har vuxit med åren och är idag ett väletablerat varumärke och en given happening för hela MC-Sverige. Mälaren Runt är det i särklass största återkommande MC-arrangemanget och således helt unikt.

  Mälaren Runt firade 25-årsjubileum 2010 och SMC klev in som en en aktiv samarbetspartner och medarrangör. De senaste året har SMC haft runt ett 50-tal personer engagerade i arrangemanget.

2011 klev klubben MCE in och ordnade en trevlig målgång vid deras klubbstuga i Jakobsberg, för alla som åker hela varvet.

bb