MC förbud i Tyrolen

2020-06-01
Många svenska knuttar älskar att åka i iväg till Alperna på semester. Heiligenblut i Kärnten har varit ett Mekka sedan många år tillbaka och har gett fina minnen. Men även andra delstater var och är av stort intresse med tanke på de fina vägarna genom det vackra landskapet. En delstat, Tyrolen, har nu dock gått en hårdare väg mot buller från mc-kollektivet och börjat med att förbjuda MC på vissa vägar. Ett förbud som ses kritiskt, inte minst av befolkningen som eftersökte polisen närvaro på vägarna.

Orsaken till detta är boenden längs vissa vägar som får lyssna på närmare 3000 olika motorcyklar under vissa dagar. Därför har regeringen i delstaten nu infört detta förbud på ett väldigt österrikiskt sätt. Det är förbjudet numera att köra en motorcykel som överskrider 95 dB(A) med ett visst varvtal när den är stillastående. 

Österrikiska knuttar och tidningar är skeptiska för det beslutet, framförallt då befolkningen uppmärksammade mest att tvåhjulingarna kör med ett högre varvtal vilket orsaker buller. Det handlar inte heller, utifrån befolkningens perspektiv, om att förbjuda mc-körning helt och hållet eller om att inskränka någon utan mest om att motorcyklisterna tar hänsyn till dem och deras intresse i att kunna få en lugnare fritid hemma.

Det man eftersökte i petitionen är framförallt polisens närvaro på de mest populära vägarna för att motorcyklisterna skulle sänka farten och därmed också varvtalen i motorn. Politikerna har dock valt en annan lösning tyvärr.

Förbudet omfattar följande vägar mellan den 10 juni och 31 oktober:

- B 198 Lechtalstraße från Steeg (från gränsen Vorarlberg) till Weißenbach am Lech
- B 199 Tannheimerstraße från Weißenbach am Lech till Schattwald (gränsen till Tyskland)
- L 21 Berwang-Namloser Straße från Bichlbach till Stanzach
- L 72 Hahntennjochstraße 2. Teil från Pfafflar till Imst (Passhöhe)
- L 246 Hahntennjochstraße 1. Teil från Imst (Passhöhe) till Imst Kreuzung Vogelhändlerweg
- L 266 Bschlaber Straße från Elmen till Pfafflar
(källa: tirol.gv.at)

Lite kuriöst i det sammanhanget är att den österrikiska polisen bland annat kör med Ducati Multistrada, en MC som omfattas av förbudet.  

Även i Sverige finns röster som menar att motorcyklar bullrar för mycket och uppfattas som störande. Det är viktigt att visa hänsyn även från vårt håll och därmed motbevisa dessa påståenden.

Österrike har många fina vägar att erbjuda. Bilden har tagis i Grünau im Almtal i delstaten Oberösterreich - där råder det än så länge inget förbud. I Tyrolen har man tänkt annorlunda. Det nya förbudet ifrågasätts av många både tekniskt och praktiskt, inte minst befolkningen som uppfattade MC-åkning som ljudstörning.