SMC lämnar NTF!

2020-04-02

Trafiksäkerhet är SMCs viktigaste område. SMCs arbete är grundat på fakta, forskning och våra egna erfarenheter på området. Nu väljer SMC att avsluta ett långt medlemskap i NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande. SMC varken kan eller vill vara med i en organisation vars inriktning som inte är förenlig med vår verksamhet. SMC kommer givetvis att fortsätta vårt framgångsrika trafiksäkerhetsarbete för motorcyklister.

Trafiksäkerhet är en viktig fråga för SMC som är den enda medlemsorganisationen för motorcyklister i landet. Därför har organisationen under en lång tid varit medlemmar i NTF. SMC har dessutom bistått NTF med våra kunskaper och erfarenheter i allt som rör motorcyklar och mopeder då vi varit den enda organisationen som representerar de tvåhjuliga motorfordonen.   

I samband med NTFs senaste kongress föreslog man särskilda regler och lagstiftning för motorcyklister som står i direkt motsats till SMCs kärnvärden och verksamhet. Genom vårt medlemskap har SMC försökt påverka NTF i frågor som rör motorcyklar och mopeder utan att lyckas nå fram i alla frågor. I NTFs policydokument finns därför en rad påståenden om hur organisationens trafiksäkerhetsarbete ska bedrivas som SMC inte alls står bakom.  Det handlar om en rad åtgärder där det varken finns fakta eller forskning som visar att de har någon effekt. Alla förslag innebär stora kostnader för samhället och en ökad byråkrati samtidigt som trafiksäkerhetsvinsterna är oklara.

Både riksdag och regering har sagt nej till registreringsskylt på alla mopeder eftersom det skulle kosta stora summor och dessutom försämra säkerheten för alla mopedägare som måste färdas långa sträckor för att registreringsbesikta sina fordon. Riksdagen har också sagt nej till särlagstiftning gällande motorcyklister. Riksdagen har avslagit ägaransvar för svenska fordonsägare vid flera tillfällen tidigare då detta strider mot svensk rättstradition och det allmänna rättsmedvetandet.

SMC har nu beslutat att avsluta medlemskapet i NTF.

-          SMC kommer att fortsätta att arbeta målmedvetet och systematiskt utifrån de framgångsrika kriterier som organisationens medlemmar pekat ut.  Sveriges motorcyklister lyckades under 2019 uppnå etappmålen i Nollvisionen, ett år i förväg. Det visar att verksamheten bedrivs med rätt metoder, i rätt riktning och i linje med vad medlemmarna önskar, säger Jesper Christensen.   

Många distrikt i SMC är medlemmar i NTF. Varje distrikt avgör själva om de vill fortsätta sitt medlemskap.