Mälaren Runt

Sveriges i särklass största gemensamma körning. Mälaren Runt är ett begrepp, en folkfest, en upplevelse som ingen sann motorcyklist får missa. Mälaren Runt körs alltid tredje lördagen i augusti. I år var det den 18 augusti... och oj vilken succé det blev!

I sol och lagom temperatur för att dra på sig hojkläder samlades extremt många hojåkare till årets Mälaren Runt. Många undrar över hur många deltagare det var i år. Faktum är att det gör vi också. Ingen vet exakt!
Det brukar vara mellan 4000-6.000 i starten och cirka15.000 upp till ca 25.000 totalt när det är mycket folk... och i år var det VERKLIGEN mycket folk! Definitivt ett toppår när det gäller antal som körde hela eller delar av Mälaren Runt.

På stoppet vid Gröndal Motorstadion utanför Eskilstuna hade vi frigjort hela nedre parkeringen för hojåkare, men det blev ändå fullt så vi fick slussa upp massor av folk på övre parkeringen.
Smederna öppnade ytterligare en hamburgergrill vid infarten till speedwaybanan för att korta köerna för hungriga bikers. Även GTR Motorpark som driver gocartbanan och som bygger den kommande storbanan på området hade också full fart vid sin servering.

Längs med vägen satt massor av folk och vinkade och hejade. Inte minst i Enköping kantades gatorna som vanligt av entusiastisk publik.

Hos MCE som arrangerade målgången i Järfälla landade de som körde hela varvet och Strul MCC hade sin traditionella fest i Enköping. Summa summarum, detta var en fantastisk folkfest för alla som älskar motorcyklar.

Mälaren Runts Facebooksida finns massor av fina bilder från årets körning.

Nedan är ett TV-inslag som sändes veckan innan arrangemanget.

Mälaren Runt 2019

Nästa års Mälaren Runt blir den 17 augusti. Som vanligt... Kom i god tid till starten i Solna för att uppleva den häftiga känslan när alla hojar samlas på parkeringen vid Pampashuset, gamla Arbetsmiljöverket (hitta hit). Klockan 11.00 går startsignalen!

Efter starten rullar en lång ström med motorcyklister ner mot Eskilstuna via gamla vägen över Södertälje. De gula skyltarna visar vår rekommenderade vägsträckning. I det här evenemanget är även själva resan en folkfest. Längs vägarna sitter åskådarna och spanar in alla häftiga hojar som rullar förbi.

Officiellt stopp med Hojmarknad

Officiellt pausstopp blir det som vanligt på Motorbanan Gröndal utanför Eskilstuna. Där finns hojfirmor, uppvisningar, mat, dryck, m.m. Hitta hit.

Hojmarknaden öppnar redan ca. 10.00. De lokala klubbarna ser till att grillarna är varma och dryckerna kylda. Marknaden stänger klockan 16.00. Då rullar vi vidare mot målet.

Hela varvet till MCE:s målgång!

Officiell målgång är det hos MCE, Motorcykelentusiasterna, som har sin klubbkåk utanför Jakobsberg. Där samlas alla härdade hojåkare som pallar med att köra hela varvet. På plats arrangeras diverse trevligheter. Det finns mat, kalla och varma drycker till försäljning och underhållning med livemusik.  
Om så önskas finns även möjligheter för camping hos MCE både natten inför och efter Mälaren Runt. Om ni campar fredag till lördag kan ni haka på en gemensam körning till starten i Solna, men anmäl i förväg till klubben så att du är garanterad campingplats på klubbens gård. Hitta hit.

 

Struls Mälaren Runt party i Enköping

Självklart håller Strul MCC i Enköping sin traditionella Mälaren Runt-fest. Där bjuds det på musik, mat&dryck och bra drag och skön stämning. Strul har camping på området. Grindarna till Motorgården är öppna dygnet runt från måndagen innan evenemanget. Festbiljett kan köpas vid grinden eller utmed banan.
Strul har genom åren finslipat festligheterna på Motorgården och arrangerar idag ett verkligt kanonpartaj som lockar ett stort antalbesökare. Som vanligt är banden hemliga. Dels för att det blivit något av ett signum för festen och dels för att det är en hojfest för hojåkare och ingen musikfestival som är öppen för alla. Hitta hit

 

SMC Appen

Mälaren Runt rekommenderade färdväg finns i SMC Appen. Välj rutter, distrikt SMC Stockholm. Därifrån kan även ladda ner rutten till din GPS.

Alla är givetvis fria att köra sin egen väg, hela eller delar av Mälaren Runt, men för att känna den härliga stämningen när tiotusentals hojar mullrar iväg, se nedan:

 

Ytterligare en karta med färdvägen via Googlemaps hittar du här.

Kort historik om Mälaren Runt

Det var våren 1986 som MCM kom på idén att göra något kul tillsammans med tidningens läsare. Man kunde ju ta en liten dagstripp runt Mälaren. Sagt och gjort, och vid samlingsplatsen på macken vid Lindhagensplan slöt ungefär 150 ekipage upp – nästan bara choppers och hembyggen.

Redan året efter premiären växte evenemanget, och festen hos Strul MCC i den gamla folkparken i Enköping blev ett stående inslag på Mälaren Runt. Ingen kan ha missat att det har vuxit med åren och är idag ett väletablerat varumärke och en given happening för hela MC-Sverige. Mälaren Runt är det i särklass största återkommande MC-arrangemanget och således helt unikt.

  Mälaren Runt firade 25-årsjubileum 2010 och SMC klev in som en en aktiv samarbetspartner och medarrangör. De senaste året har SMC och klubbarna haft ett 100-tal personer engagerade i arrangemanget.

2011 klev klubben MCE in och ordnade en trevlig målgång vid deras klubbstuga i Jakobsberg, för alla som åker hela varvet.

I menyn till vänster här på hemsidan kan du läsa om de senaste årens Mälaren Runt.

 

 

 

 Mälaren Runt arrangeras av och för hojåkare.

Vill du vara en i gänget som ordnar
Mälaren Runt? Klicka här.

 

Se MC-Folkets film om Mälaren Runt 2015

 

Klicka för fler bilder från Mälaren Runt 2014.