SMC - Instruktörsexamination (samt kompetensutbildning nya aspiranter)

Examination no.2- 2024
- OBS!!! FULLBOKAD. -Anmälda hamnar på väntelistan och kan kallas med kort varsel! -
Här kan du anmäla dig till Rörken Ring, Uppsala 30 augusti - 1 sept med ankomst den 29 aug.
Läs noga igenom - anmälan längst ner på sidan.

Vid frågor kontakta Staffan Nordin  070 669 77 27 eller Tina Lj Malm ordforande@smcuppsala.se

Du som anmäler dig ska först ha pratat med din MCT/KUA (Utbildningsansvarig i ditt distrikt) och fått klartecken för att delta under kompetensutbildningen, alt. är redo för examination.

Sista anmälningsdag för Uppsala är den 21 juli. Maxantal 28 deltagare. Övriga sätts på väntelistan.

- OBS!!! FULLBOKAD. Anmälda hamnar nu på väntelistan och kan kallas med kort varsel! -

Alla avbokningar efter den 24 juli kommer att debiteras till distriktet.
Det blir en kostnad för SMC med sena avbokningar som vi inte kommer ifrån.

Om du missat anmälan, kontakta Staffan Nordin

Samlad information om examinationen finns på info

Det är SMC:s mål att genom likriktning av instruktörsutbildningen hålla en hög och jämn kvalitet på våra kurser.  
Som certifierad instruktör har du rätt att utbilda deltagare på grundutbildningar, det vi kallar Grundkurser. Det vill säga avrostningar, Knix (på exempelvis Gokartbanor) samt BKK (fortbildning på storbana.)

Alternativ 1: Examination

För att vara anmäld till examination ska du sedan tidigare vara registrerad aspirant och ha gått som aspirant på SMC:s kurser.
Du ska också ha genomgått HLR alt. LABC samt den teoretiska utbildningsdelen i SMC:s kurskoncept R&R3, som följs upp med examination.

Alternativ 2: Kompetensutbildning för nya aspiranter

För att vara med på kompetensutbildning ska du vara Instruktörsaspirant.
Det är praktisk och teoretisk utbildning i SMC:s kurskoncept. Målet efter kursen är att du ska åka hem och delta i kurser som aspirant i ditt eller andra distrikt. Du ansvarar alltså för din egen aspirantpraktik. Till nästa examinations tillfälle kan du i samråd med din MCT anmäla dig för examination.

Krav på dig som anmäler dig till examination! 
Vi vill ha dig som har goda kunskaper i att kunna hantera en motorcykel. Du ska ha genomgått Råd & Riktlinjer 3.0 samt HLR. Du skall vara kapabel till att hålla presentation/information för en stor eller liten grupp. Du ska kunna förbereda och genomföra teoretiskt och praktiskt en Kurvkurs, Manövergård samt Bromsövning. 
Du ska ha en motorcykel med dig! En säkerhetskontroll kommer att genomföras på din motorcykel och utrustning som måste vara i bra skick när du kommer. Om du skall bli instruktör ska du själv vara ett gott föredöme!

Examineringen består förutom säkerhetskontroll av tre huvuddelar: kurvtagning, bromsövningar och manövergård på asfalt, samt en prova på del med grusunderlag (Frivillig och bedöms ej). Vill du hålla kurser på grusunderlag så behöver du förutom instruktörsexamineringen även gå en kompetenshöjning med prövning. Dessa brukar ske tidigt på våren i Rosersberg. Mer info om det kommer ni få under lördagen. Alla delmomenten handlar om att se dina kunskaper i rollen som instruktör och hantering av motorcykel samt trafikkoppling. Det kommer att ges tillfällen för att diskutera de vanligaste felen samt att träna på att instruera. För er som gjort anmälan till examinering/prövning så ingår även körningen i din examination, alltså ingen utbildning i att hantera motorcykel. 
 

Hemläxa!
Litteratur som skall läsas av alla inför examinering/kompetensutbildning är: Full Kontroll och Bra Tänkt, SMC Grundboken Råd & Riktlinjer version.3, SMC Kurvkurs Råd & Riktlinjer version 3. 
Ni hittar dem här 

Vi vill också att du som är anmäld till examinering förbereder en presentation av dig själv innehållande: Namn, motorcykel, fritidsintressen, var du bor, ett MC minne och om det är något mer du vill dela med dig av får du naturligtvis göra det. Presentationen skall vara max 3 - 4 minuter lång.

Allmän information 
Vi startar på Hotellet torsdagskväll med säkerhetsgenomgång av er utrustning och MC samt räknar med att vara klara senast 16.00 på söndagen. Körning kommer att ske på ett övningsområde och på allmän väg.

För de som anländer på torsdag kväll håller vi inskrivning samt säkerhetskontroll av din MC och utrustning öppen klockan 19.00-21.00, på hotellets parkering. Se schema för exakta tider! (För de som kommer senare eller anländer tidigt fredag morgon är inskrivningen öppen 07.30 till 07.45). Inskrivning och säkerhetskontrollen skall vara klara innan avfärd till övningsområdet fredag morgon. OBS! Glöm inte att ta med körkortet och din utrustning till inskrivning/säkerhetskontrollen!

Kostnad 
OBS! SMC står inte för middag torsdag kväll. 
SMC står för mat från fredag frukost till söndag lunch, boende och kurskostnad. Reseersättning får du till och från kursen.

Vi kommer att bo i dubbelrum, så ange gärna vem du vill dela rum med. 

 

Välkommen  
Önskar Examinationsgruppen 

Anmälan stängd - Fullbokat