Gratis förarutbildning till MC-köpare

Att köpa en ny motorcykel är oftast förknippat med stor glädje och lycka, oavsett om man haft motorcykel tidigare eller om det är den allra första MC:n man köper. Sveriges MotorCyklister, SMC, vill bidra till att den känslan håller i sig. Genom att lära ut hur man bättre hanterar den nyköpta motorcykeln ska risken att drabbas av en trafikolycka minska.  

Det säljs fler motorcyklar än tidigare år. Nyregistreringen av MC ökar. Allt fler upptäcker glädjen i att njuta av livet på två hjul. Statistik över trafikolyckor visar dock att det fram tills nu varit större olycksrisk för dem som nyligen köpt en motorcykel än de som ägt sin motorcykel i ett eller flera år. Olycksorsaken är ofta brist på körkunskap. Detta ska SMC tillsammans med MC-branschen ändra på genom att bjuda alla som köper en ny motorcykel på en förarutbildning.

På moderna motorcyklar finns ofta avancerad teknisk utrustning såsom avancerade ABS-system, däcktryckskontroll och antispinn. Sedan 2011 säljs, i Sverige, endast MC med ABS om det utförandet finns för aktuell motorcykelmodell.

-  Moderna motorcyklar har utvecklats till en nivå som man knappt trodde var möjligt för några år sedan då fenomen som wobbel fortfarande diskuterades bland motorcyklister. Nu finns chassin, däck, säkerhetssystem som antispinn och ABS som gör att körningen kan bli mycket säkrare och framför allt roligare.

-  Det är inte motorcyklarna som orsakar olyckor. Det är vi förare. När vi lär oss att hantera de fantastiska hojar vi kör, då kan vi njuta av dem fullt ut, säger Jesper Christensen, generalsekreterare SMC.

SMC tar tillsammans med  flera MC producenter och MC-handlare därför ett samlat trafiksäkerhets grepp. Alla som köper en ny motorcykel av de märkena hos en handlare bjuds på en trafiksäkerhetsutbildning med SMC som är en av världens största MC-organisation med fortbildningsverksamhet. Läs mer om SMC:s förarkurser.

Runt om i landet genomför SMC över 250 utbildningstillfällen varje säsong. I SMC finns fler än 500 utbildade instruktörer och 300 resurspersoner som jobbar ideellt för att SMC:s 70.000 medlemmar och andra motorcyklister ska bli säkrare förare. SMC kommer fortlöpande att certifiera sina fortbildningar via den standard som MC-branschen i EU rekommenderar. 

Som ett led i SMC:s trafiksäkerhetspolitiska arbete erbjuder SMC alla generalagenter i Sverige att dela ut en gratis grundkurs till dem som köper en ny motorcykel. De som "nappat" på detta erbjudande är i dagsläget:
  
Honda 

Suzuki

Triumph 

Norrvalla med Royal Enfield och Ural

Johans MC i Göteborg med Triumph, Kawasaki, Suzuki, Vespa och Piaggio

Triumph Stockholm Norr

Ducati Desmocenter Ducati Stockholm

BMW Motorrad Center Stockholm

Probikes alla butiker o alla märken

Så här funkar det:

Du som köper en ny motorcykel av något av ovanstående märke hos en handlare får en tvådelad voucher. Du registrerar dig som medlem i SMC med hjälp av koden som finns på vouchern. Du tar med den övre vouchern och använder som betalning på en grundkurs. Observera att vouchern inte gäller på storbana, endast grundkurs.