Knix

För att öka antalet utbildningstillfällen och -platser och samtidigt ge deltagarna en bra utbildning till låg kostnad, har SMC sedan många år arrangerat Knix-kurser på gokartbanor på flera platser i landet. Mest kända platser är Rörken utanför Uppsala (där det körts mc på gokartbanan sen 1981) och Tuvängen utanför Södertälje. Rörken/Tuvängen har under åren arbetat fram ett utbildningskoncept som bygger på samma grunder som BKK på storbana. Numera körs kurser enligt Knix-konceptet i nästan alla SMC-distrikt. Utbildning kan också förekomma på motard- eller liknande bana.

Dalarna: Amsberg (och Monzta)
Gotland: Gute Karting Ring
Gävleborg: Rörberg
Halland, Varberg
Jämtland: Bergringen
Kalmar: Skogstorps gokartbana
Norrbotten: Pite Dragway och Vuollerim Karting ring
Skåne: Lockarp, Klippan och Norra Åsum
Stockholm: Tuvängen och Gillinge
Södermanland: Gröndal
Uppsala: Rörken och Vessingsboda
Värmland: Kristinehamn 
Västerbotten: Trollringen
Västernorrland: Varggropen
Västmanland: Gröndal och Hässlö
Västra Götaland: Glimminge Motorstadion i Uddevalla, Borås Motorstadion och Skövde Motorstadion.
Örebro: Täby Motorstadion
Östergötland: Raceland Norrköping och LMS Linköping

Alla deltagare måste varje år gå en introduktionsutbildning om vilka regler/rutiner som gäller. Samma introduktion gäller på de flesta banorna. För att kunna köra på gokartbana krävs att du har minst trafikförsäkring på din mc. Det är din egen skyldighet som deltagare att kontrollera att din försäkring gäller på SMC anordnad fortbildning.

Många av de etablerade arrangörerna har drop-in system, dvs ingen föranmälan behövs men eftersom det finns begränsat antal utbildningsplatser i varje grupp, kan man riskera att bli utan plats. Kolla på distriktens hemsida vad som gäller banorna i din närhet. Deltagaravgifterna skiftar mellan de olika banorna men du som är SMC-medlem betalar alltid lägre avgift.

Den får du också när du kommer som deltagare på alla SMC-godkända utbildningar på gokartbana. Som vanligt kan det finnas anvisningar och rutiner som gäller för olika banor. Det kan gälla t ex bullergränser och färger på deltagarvästar.

Du som övningskör med MC är också välkommen på Knix-kurserna. Läs mer här. 

Syftet är förstås att du ska bli en bättre och säkrare mc-förare och att vi därmed ökar trafiksäkerheten. Att det dessutom är vansinnigt roligt är en bonus.

De flesta grundkurserna finns på denna sida

Presentationsfilm från SMC Skånes Knixkurser