Handledarrollen i praktiken – detaljer, dialog och defensiv träning för mc-elever

Det som det ofta missas på i mc-utbildning är de enklaste sakerna som man kanske inte tänker på, som att kliva på och av en mc. 

En hel del tråkigheter sker när man tappat motorcykeln vid stillatående. Man kanske kliver på genom att svänga benet över sadeln och i bästa fall bara sparka till sadeln. I värsta fall tappar vi balansen och mc:n lutar åt fel håll och går i backen, helt i onödan. 

Nästan hälften av singelolyckorna som anmäls till försäkringsbolagen sker i stillastående eller i väldigt låg fart och det beror på att vi tränar alldeles för lite på manövrering och lågfartsteknik, speciellt efter att man har fått sitt körkort. Man bör definitivt fortsätta att träna manövrering och bromsteknik under hela sitt fortsatta mc-liv. 

Ett bra tips här är att helt enkelt fråga motorcykeln vad den tyckte om att jag exempelvis sparkade till sadeln, eller att jag fick bromsa väldigt hårt eller bryta i styret för att lösa en situation. En motorcykel är mycket bättre på att vara mc än vad någon av oss någonsin kommer att bli så försök att störa den så lite som möjligt. Ingen av våra motorcyklar tycker om att bli sparkade på! 

Fler saker att fundera på 

Ska jag köra bakom eller framför min elev, ska jag visa något eller bara se? Ska jag skjutsa min elev? Hur kan jag skapa referenser och känsla? 

Fråga också vad han eller hon vill träna på, det är kanske något helt annat än vad du hade tänkt dig? Fråga om det är saker som han eller hon upplever som konstiga, roliga eller farliga? 

Stanna ofta och prata om situationer, gärna så snart som möjligt när de har hänt så det finns en färsk referens, det ökar förståelsen och kopplar en känsla till en händelse vilket gör det mycket lättare att komma ihåg. 

Utrustning 

Hur är det med till exempel klädsel, handskar, skor, hjälm. Sitter allting som det ska, är det bekvämt, kan eleven röra sig som han eller hon ska eller är utrustningen ett hinder? Fryser eleven, eller blir han eller hon blöt?

Allt detta blir olika former av problem i en inlärningsituation. Allting som stör själva utbildningen bör justeras till det bättre, annars kommer eleven att köra omkring i flera timmar och bara tänka på att det stramar i grenen, skorna är för trånga eller att det inte går att nå styret. Det här är saker vi måste lära våra elever. 

Motorcykeln 

Samma sak är det med själva motorcykeln. Kan jag justera reglagen, styret eller backspeglar så att de nås bättre eller passar bättre för ergonomin? 

Kan det vara bra att lägga lite tid på att visa och förklara hur man tar hand om sin motorcykel. Smörja och sträcka kedjan, kolla läckage, bromsklossar, lysen, att gasrullen går lätt och stänger när den släpps? 

Om motorcykeln är väldigt stor kan det vara en sån sak som gör det extra svårt att köra den? 

Det kan ju kanske vara läge att ta upp den diskussionen. Kanske fundera på en annan mc just för körkortet? Kanske hyra en mc tillfälligtvis? Kan det vara bra att träna på samma mc som man ska köra upp på? 

Att byta mc precis innan en uppkörning blir förmodligen ett störningsmoment, speciellt i manövergården? 

Allt detta är frågor som det kan vara bra att prata om, och gärna med trafikskolan och höra hur de tänker? 

Vilka verktyg kan jag använda vid utbildningstillfällenena? 

Det viktigaste att tänka på är hur ni ska kommunicera med varandra. Det finns många varianter av prisvärda intercom idag så det finns egentligen ingen anledning att inte investera i det. Bra kommunikation är oslagbart både för att lärandet blir bättre och att säkerheten ökar. 

När det gäller pedagogiska verktyg beror det ju på om man som handledare är van att jobba med utbildning. Kan jag använda aktiverande pedagogik eller kan jag bara berätta hur man ska göra? 

När du följer med trafikläraren så är det ju bra att förutom titta på själva övningen även fundera på hur han/hon säger saker, hur ställs det frågor, vilka frågor, vad får han eller hon för svar. 

Eleven sätter egna mål som metod - Självskattning

Är man inte lärare/utbildare så finns det vissa verktyg som alla kan använda. En metod som är effektiv är så kallad självskattning där du frågar eleven om vilket betyg, 1-5, som han eller hon sätter på en nyss genomförd övning. Då får jag som handledare en upplevelse att prata om, plus ett kvitto på om eleven verkligen har tänkt eller inte.

  • Handledaren: Hur bra vill du bli på att bromsa på en skala 1-5 där tre är godkänt, fyra är bättre och fem är kanon? 
  • Eleven:  Jag vill gärna komma upp på åtminstone en fyra. 
  • HL:  Hur tyckte du att bromsningen gick den här gången, ett till fem?
  • E:   Jag tyckte det var en tvåa.
  • HL:   Varför tyckte du att det var en tvåa?” 
  • E:  Jag vågade inte använda frambromsen så mycket, jag blev rädd.
  • HL:  Vad skulle du behöva justera för att det ska bli en trea?
  • E   Jag måste slappna av mer och lyfta blicken så jag inte blir så rädd...
  • HL:  Du har ju jättebra koll! Ska vi prova igen så gör du samma sak som du själv föreslog?
När ska jag byta miljö? 

En sak som är viktig som handledare är att bestämma var man ska träna, vilken nivå ska man träna på och när jag kan öka svårighetsgraden. 

Har jag en elev som är alldeles färsk på att köra mc är det väldigt olämpligt att till exempel ge sig ut på en trafikerad väg. Då får man börja på en parkeringsplats istället. 

Det är också viktigt att vänta med en svårare miljö innan vederbörande är mogen. Det är lätt att som handledare ”pusha” eleven för tidigt och ”övertala” dem om att nu är det dags att åka in till stan eller ännu värre, ut på motorvägen. Han eller hon måste vara trygg på den nuvarande platsen innan ni växlar upp. 

När du bedömer att ni har övat tillräckligt med lågfart kan ni köra ut på en liten väg, köra till stan på kvällen eller en söndag morgon när det är lite trafik. 

Detta gäller även om eleven kört mycket bil och är van trafiken. Är man ny på ett fordon så kräver det mer koncentration. 

När man är nybörjare på en motorcykel så går mycket fokus bara till att köra. Blir det ett litet stresspåslag med lite mer trafik, många rödljus, fler människor eller att något oväntat händer så kan det skapa stress. 

Ett bra tips är att lägga mycket tid på grunderna som att starta och stanna på ett säkert sätt. Till exempel att starta i en T-korsning och direkt svänga åt något håll. Det här är saker som det tittas på vid uppkörningen eftersom just de här enkla sakerna visar mycket på vilken kontroll eleven har på ekipaget. Det samma gäller alla typer av bromsövningar, och att köra i manövergård.

Nästa steg - Nyckeln till säker och medveten mc-körning

Åk till toppen