Annonser

 

MC vinnare i mobilitetstester i Europa!

2017-10-10
Vill du lägga ner så lite tid som möjligt på att pendla till och från jobbet - då ska du köra motorcykel. Det visar tester som genomförts i 14 europeiska städer av FEMA och FMI. Testerna kördes i morgonträngsel mellan maj-september. Den stora förloraren var de som åkte kommunala transporter. På många håll tog resan med allmänna kommunikationer dubbelt så lång tid som att köra MC och moped. Resultaten visar tydligt att motorcyklar och mopeder är en del av lösningen på trängselproblematiken!

Över 70 procent av Europas befolkning lever i en tätort och siffran väntas stiga till över 80 procent. Det leder till ökad trängsel, sämre luft, parkeringsproblem och försämrad livskvalité. Många har behov av att färdas i ett eget fordon till och från arbetet. Ett sätt att minska köerna är att stimulera och uppmuntra användningen avtvåhjulingar, det vill säga motorcykel, moped och cykel istället för bil. 

MC-kollektivet är förvånade över att så lite görs för att fler ska pendla med motorcykel och moped. Med gemensamma krafter har motorcyklister under sommaren 2017 genomfört mobilitetstester  i 14 städer i sju länder (Sverige, Norge, Finland, Frankrike, Italien, Belgien och Nederländerna). Ett antal personer som färdas med olika fordon och transportmedel har träffats utanför citykärnan för att köra in i morgontrafiken. Motorcykel, moped, bil, cykel och allmänna kommunikationer har jämförts. 

I nästan alla städer har motorcykeln varit vinnaren med kortaste restiden. Den stora förloraren har varit de som rest med allmänna kommunikationer där restiden varit nästan dubbelt så lång som för MC-föraren. Även mopederna har haft relativt korta restider.

Spar tid, miljö och pengar - välj motorcykel och moped! Mobilitetstestet i Sverige

And the winner is.... Artikel på FEMAs hemsida med filmer från Norge och Finland

Resultat från alla tester i 14 städer och sju länder


Här är gänget som genomförde mobilitetstestet i Stockholm 19 juni 2017.