MC-parkering i Uppsala

Parkera din motorcykel i Uppsala

Det där med parkering av motorcyklar är inte helt lätt. Dels finns det ett centralt regelverk och dels finns det lokala trafikföreskrifter. Sist men inte minst finns det privata markägare som kan tillämpa skyltningen som dom vill.

Om man söker en förteckning över särskilda motorcykelparkeringar med avgiftsfri parkering i Uppsala så blir listan inte särskilt lång:

  • Fyristorg (den mest kända hojparkeringen i stan)
  • S:t Eriks Torg (vid Saluhallen)
  • S:t Persgatan 13 (mitt emot Nallens/Leklust)
  • Österplan
  • Dessutom så finns det numer också gratis p-platser för mc på Akademiska Sjukusets område, ett område för flera mc i 70husets p-hus längst in på övre plan, samt ett område för flera mc i p-huset under hus 79, plus ett flertal platser i det nya p-huset direkt vid infarten.

Det finns också markerade p-platser vid Biltema, Max (vid E4/Bärbyleden), och några andra handelsplatser.

Det är enligt Uppsala kommun inte tillåtet att parkera mc i cykelställ, dock så finns det många motorcyklister som gör det ändå, men man riskerar böter.

När det gäller privat mark, är det upp till respektive markägare/parkeringsbolag att avgöra vad som gäller. Alltså inte helt lätt att ta reda på, när man står vid parkeringen.

Utöver detta är det givetvis tillåtet att parkera motorcykel på markerade (avgiftsbelagda) p-platser. Då gäller regeln att samtliga fordon ska betala avgift. Det hjälper inte att t ex 3 motorcyklar tränger ihop sig i samma ruta. Alla måste betala. Det får till konsekvens att man troligen parkerar sina motorcyklar utspridda på fler parkeringar i onödan.

Eftersom man oftast inte kan låsa in parkeringsbiljetten på sin motorcykel, uppstår ju frågan om hur man kan bevisa att man betalat. Lagtexten säger att parkeringsbiljetten "skall vara väl synlig och fäst vid fordonet". Det finns speciella hållare för parkeringsbiljetter för mc men det är inte många som har det.

Det finns även många olika alternativ med "appar" i telefonen numera, en är t.ex. Easy Park som är väldigt lätt att använda i "appen", dessutom kan man av dem köpa dekaler som man kan sätta på motorcykeln så att p-vakten vet att man parkerat genom dem. Det är lite dyrare men fördelen är att man kan avsluta parkeringen så fort man ska åka, så man betalar ingen överparkering.