Påverka lokala politiker

SMC jobbar alltid med trafikpolitiska frågor, men nu vill vi ha med så många som möjligt i en gemensam slutspurt inför valet i september. Den 10-11 augusti ska vi visa att vi är många och vi ska ta hojen till valstugorna och uppvakta lokala politiker - dagens och morgondagens makthavare. Hitta gärna på egna aktiviteterdessa dagar. Vi motorcyklister ska visa att vi är en viktig väljargrupp!

Vi tycker att motorcyklister är smarta - för det är smart att köra små och klimatsmarta tvåhjulingar istället för bilar. Det är enkelt för motorcyklar och moped att dela gemensamma parkeringsytor och på så sätt frigöra utrymme för andra. Det är smidigt att ta sig fram på motorcykel och genom fildelning minskar man köerna i storstäder. Att köra MC eller moped sliter inte på vägbanorna såsom tyngre fordon gör. Och inte minst, det är roligt att köra motorcykel.

Vi motorcyklister har en del särskilda behov i trafiken, inte minst att man tar hänsyn till oss som oskyddade trafikanter när man planerar väg- och gatumiljöer parkeringsmöjligheter, rondellutsmyckningar och andra utformningar som i vissa fall kan utgöra rena faror. Tyvärr glömmer beslutsfattare bort oss alldeles för ofta!

Fredagen den 10 augusti
kör vi man och kvinna ur huse! Ta hojen dit du ska; till jobbet, skolan, gymmet, affären och andra tänkbara transporter. Det finns nästan en halv miljon motorcyklar och mopeder i Sverige.
Men välj inte att köra den lilla kurviga favoritvägen där det inte finns mycket trafik, se istället till att synas och ta plats. I städer med trängselproblem, se till att ta utrymme i trafiken. Kör som en bilist istället för att smyga mellan bilar i köer. Ställ er mitt på körbanan, efter varandra istället för bredvid varandra, vid rödljus. I Stockholm, Malmö, Lund och andra städer som infört höga p-avgifter för motorcyklister, ta upp en hel bilruta när du parkerar.
Visa skillnaden i trafiken om vi med små och smidiga tvåhjulingar skulle välja att köra bil istället.

Lördag den 11 augusti
tar vi hojarna till valstugorna och uppvaktar lokala politiker. Vi motorcyklister ska visa att vi är många och att vi är en viktig väljargrupp! Påverka och informera de som kandiderar till kommunal-, region- och riksdagsval. Varje kontakt betyder att politikerna får en tankeställare. Vi uppmanar dig att påminna valbara lokalpolitiker om att vi finns och att vi är många. Aldrig är väl röstfiskande politiker så villiga att ta till sig de stora massornas åsikter som nu innan ett val. Dessa politiker kan vara morgondagens makthavare, så passa på att informera dem om vad som är viktigt för oss motorcyklister och fråga dem om vad de kan göra för oss om de blir folkvalda.
 

Exempel på frågor att ställa till politiker

Här ger vi dig tips på frågor som du gärna får ta med till dina lokala politiker. Skriv ut en fråga nedan. På papperet finns yta för dig att fylla i dina kontaktuppgifter så att politiker kan nå dig om du inte får svar direkt. Det finns även kontaktuppgifter till SMC:s kansli, med en hälsning till lokalpolitikerna att de gärna får skicka en kopia på sitt svar till oss.

Klicka på bilder nedan och skriv ut frågor att ta med till politiker.

Utformning av gator
och vägmiljö
Underhåll av gator och vägar MC- och mopedparkering

För städer som diskuterar att, eller redan har, infört höga P-avgifter för MC
Skriv ut och dela ut den här till bilister!

Om du parkerar motorcykeln på en bilruta, skriv gärna ut denna och sätt under vindrutetorkarna på bilarna runt omkring. Klicka på bilden för att ladda ner.

 

Du som betalar för boendeparkering och måste ställa din motorcykel på en bilplats. Skriv ut denna lapp och färst på din motorcykel, så att övriga förstår varför du opptar en bilplats.

 
Inför valet har vi ställt sex frågor till de åtta partier som finns i riksdagen. Vi har frågat ledamöter i Trafikutskottet eftersom de beslutar i de viktigaste frågorna som rör svenska motorcyklister. Läs frågor och svar här.


Se och hör riksdagspolitiker i Trafikutskottet sammanfatta en hälsning till Sveriges MotorCyklister.


TIPS!

- Hitta gärna på egna aktiviteter dessa dagar, för att visa att vi är många.

- Ta med alla du känner.

- Skapa gärna lokala Facebookevenemang för att engagera fler.

- Använd sociala medier.

- Använd #mcpolitik

- Dela era idéer på SMC:s Facebooksidor

- Dela på SMC:s Diskussionsforum


Länkar till fakta och information om:

Trafik och politik - översikt

MC Parkering

Väg- och trafikmiljö

Remissvar och yttranden

Saker som rör motorcyklar

Saker som rör mototcyklister