50-årsjubileum 2013

Som du kanske hört talas om, fyller SMC 50 år 2013. Det officiella födelsedatumet är 21 april så en samling motorcyklister träffades i samband med Svenska Mässan i Göteborg 1963.

Från början var det mest för att skicka information om mc-träffar mellan klubbar och medlemmar men ganska snart blev det en intresseorganisation för motorcyklisterna som nu är en av världens största.

Som medlem i SMC har du i MC-Folket kunnat följa de olika ordförandenas berättelser om organisationens historia. Alla berättelser och mycket annan SMC-historik finns i BOKEN OM SMC som kommer att skickas ut till alla medlemmar.

För att läsa mer om måltider och fest i samband med jubileumsårsmötet KLICKA HÄR.

För att göra anmälan/intresseanmälan till aktiviteter KLICKA HÄR.

 

Uppsalas betydelse för SMC

Uppsala har, liksom många andra orter, betytt en hel del för vår organisation. Här är några exempel:

  • ”Miljöprofessor” Staffan Westerlund från Uppsala var en av SMC:s första sekreterare. Det var han som, tillsammans med en professionell advokat, såg till att SMC fick sina första stadgar.
  • Organisationens tidning SMC-bladet trycktes(kopierades) i Uppsala under flera år i slutet av 60-talet. En av sponsorerna hette Lennart Westin. En av redaktörerna till tidningen var Anders Forsman som blev Östra Aros MCK:s förste ordförande.
  • Våren 1971 flyttade SMC-kansliet från Västerås till Uppsala. Det började i en källarlokal på Studentstaden. När Östra Aros MCK fick sin klubblokal i Stångby hösten 1971, blev SMC hyresgäst på övervåningen. 1974 flyttade kansliet till registratorns bostad i Vaksala. 1977 fick kansliet en egen lokal på Skomakargatan inne i Uppsala. Innan kansliet flyttades till Mora 1981, hade organisationen fått tre anställda arkivarbetare och Stig Bjucken Björk som ny anställd kanslichef. Medlemsantalet under åren i Uppsala ökade från 1200 till drygt 11000!

 

SMC har arrangerat årsmöten i Uppsalaområdet

  • 1973 (10-årsjubileum) på Storgården i Gamla Uppsala
  • 1982 vid Östa Camping, Tärnsjö
  • 2005 på Uppsala Slott
  • 2013 (50-årsjubileum) på Uppsala Konsert & Kongress