Australisk klassning av mc-kläder fick FIM road safety award

2019-12-10
I samband med FIM-galan i Monaco överräckte Jesper Christensen the FIM Road Safety Award till MotoCAP Safety Rating från Australien. Det är ett samarbete mellan olika parter i Australien som resulterat i en oberoende hemsida där skyddsutrustning för MC testas enligt ett "star rating"-system. Där kan motorcyklisterna hitta resultat för jackor, byxor och handskar. Ett annat syfte är att påverka tillverkarna att öka tillgången på vettig skyddsutrustning i Australien.

Vinnaren av "The 2019 FIM Road Safety Award" är  Motorcycle Clothing Assessment Program , MotoCAP, från Australien.  MotoCAP, är en oberoende klassning av skyddsutrustning för motorcyklister; jackor, byxor och handskar. Syftet är dels att informera motorcyklisterna om kvalité för att kunna köpa mesta möjliga säkerhet, dels a att uppmuntra tillverkare att öka tillgången på vettig utrustning. 

 MotoCAP är en oberoende process som testar och publicerar resultat om skydds- och termiska egenskaper i skyddsutrustning. Rätt val av utrustning bland  motorcyklisterna kan det ge ökad användning av skyddsutrustning och färre skadade på MC.

Många partners, även myndigheter, som står bakom den nya hemsidan MotoCAP i Australien. De egenskaper som testats gäller termik (värme) och skydd. Testerna är oberoende och följer  “star rating system” som också används i oberoende biltester (Euro NCAP och Global NCAP). MotoCAP följer också det brittiska klassningssystemet SHARP för hjälmar som leds av  the UK Department for Transport. 

Priset delades ut till Dan Leavy, Manager Safer Vehicles, NSW Centre for Road Safety, av Jesper Christensen som inte bara är generalsekreterare i SMC utan också FIM Public Affairs Commission Director och 2015 FIM Woman Legend Martine de Cortanze.

Från vänster FIM Public Affairs Commission Director Jesper Christensen, 2015 FIM Woman Legend Martine de Cortanze, Dan Leavy, Manager Safer Vehicles, NSW Centre for Road Safety