Öppet brev - Slopa P-avgiften under corona-krisen

2020-04-04

Idag har alla ledamöter i Trafiknämnden i Stockholms stad fått ett öppet brev från SMC Stockholm. Det är en följd av att invånarna ombeds att inte åka kommunalt. Alla kan inte jobba hemifrån utan måste pendla till jobbet. Vi föreslår därför att kommunen slopa parkeringsavgiften för MC och moped klass I i Stockholm under den tid Covid-19 härjar i Stockholm! Gör det enklare även för tvåhjuliga motorfordon att bidra till att Stockholm klarar sig bättre genom den här krisen.

Så här står det i brevet:

Öppet brev till Daniel Helldén och Trafiknämnden i Stockholms stad: Låt MC och mopeder bidra till att dämpa smittspridningen i samhället!

Covid-19 eller Coronakrisen har tagit grepp om hela världen. Nyheterna visar ny statistik varje timme och varje dag presenterar något land nya åtgärder och nya restriktioner. I Italien och Spanien har sjukvården kollapsat och tillsammans med Frankrike har man från myndigheternas och regeringens sida beslutat om att stänga av hela landet och i princip beslutat om att låsa in sin egen befolkning. Victor Orban har i Ungern tagit ett steg till och kan styra landet numera via dekret. 


Sverige har valt en annan väg och statsministern och den röd-gröna regeringen han leder appelerar till sunt förnunft och tar eget ansvar. SL ber medborgarna i Stockholms-området att undvika kollektivtrafiken för att dämpa smittspridningen.  Alla hjälps åt nu på ett eller annat sätt i vårt land.

Motorcyklister och mopedister kan och vill vara en del lösningen för att dämpa smittspridningen. Många använder sina tvåhjuliga motorfordon i Stockholm för att enkelt kunna pendla till och från sina arbetsplatser. Runtom i Sverige har motorcyklister även börjat att ställa upp för de äldre och sjuka för att ombesörja mathandlingen och det finns mer man skulle kunna göra exempelvis hjälpa sjukvården.  

Men för att kunna bidra med vårt stöd i dessa tider skulle vi också behöver din och dina politiska kollegors hjälp i trafiknämnden i Stockholm. Att pendla till och från arbetet, att hjälpa de äldre och andra personer i riskgrupperna i Stockholm kan bli dyrt i längden om man behöver betala för en parkeringsbiljett vid varje tillfälle man ställer av hojen.

Vårt förslag är därför: Slopa parkeringsavgiften för MC och moped klass I i Stockholm under den tid Covid-19 härjar i Stockholm! Gör det enklare även för tvåhjuliga motorfordon att bidra till att Stockholm klarar sig bättre genom den här krisen.

Låt oss samarbeta!