Parkera rätt och riskera P-skador i Stockholm

2018-10-22

Som alla vet har Stockholms stad infört avgift för att parkera motorcykel och moped klass I i MC-rutorna. De som bor i staden och parkerar sina hojar på gatan med boendetillstånd får däremot inte stå i MC-rutorna utan måste parkera i rutor som normalt används av personbilar. Självklart ökar detta risken för P-skador i en stad där parkeringsplatser är en bristvara. Senast i raden att drabbas var George Engström vars Triumph Speed Triple blev påkörd och skadad då han parkerade enligt de nya reglerna.

George parkerade sin MC på Love Amqvists väg 20 på Kungsholmen utanför en kvällsöppen pizzeria med baktanken att där finns det folk och trafik och den borde därmed vara fredad. På söndag morgon när han ska köra med motorcykeln visar det sig att den blivit påkörd, vält och sedan rests upp. Den hade skrapskador och tändningslåset var trasigt. Blinkers, kopplingsgrepp, sadelhandtag och kraschpuckar på vänster sida måste också bytas ut. George har en helförsäkring och försäkringsbolaget har godkänt skadan som kommer att kosta cirka 11 000 kronor. Av detta får George stå för självrisken, 2 500 kronor eftersom den som körde på hans MC smet från platsen utan att lämna kontaktuppgift. 

-          Jag är minst sagt upprörd. Jag har ett boendetillstånd och parkerar helt enligt reglerna som Stockholms stad infört i år. Ändå är det jag som drabbas medan staden gömmer sig bakom ett regelverk som är uppenbart felaktigt och som varken bil-, MC- eller mopedägare anser vara rimligt, säger George.

-          Jag är medlem i moderaterna och hade innan valet kontakt med Cecilia Brink (m) som sitter i Trafiknämnden. Nu har moderaterna kommit till makten i stadshuset med hjälp av (mp) som införde P-avgifter för motorcyklar. Självklart kommer jag att bearbeta henne igen, fortsätter George.

I detta fall var kostnaden relativt låg vilket är tur. Om en parkeringsskada blir hög finns en risk att försäkringsbolaget löser in motorcykeln till ett belopp som ägaren inte alltid är nöjd med.

 Att bilister inte accepterar att motorcyklar och mopeder inte parkerar i MC-ruta har uppmärksammats, bland annat i Radio Stockholm. Den lapp Malin Lundberg fick på sin motorcykel, parkerad helt enligt reglerna i Stockholms stad, säger allt om hur illa regelverket stämmer med verkligheten. 


Bild: Malin Lundberg

SMC har tidigare beskrivit hur införandet av avgifterna lett till att parkeringar för MC och moped som tidigare varit fyllda till brädden nu gapar tomma. 

SMC har kontaktat alla försäkringsbolag och frågat om kostnader för parkeringsskador ökat i Stockholm under året. Vi återkommer i frågan!

Länk till Stockholms stads regler för parkering av MC och moped klass I.

Länk till historian om införande av avgift för parkering av MC och moped klass I i Stockholm. 


Klicka här så kommer du till en lapp SMC tagit fram för att lägga på MC/moped för att informera bilägare om varför boende i Stockholm måste parkera i en vanlig P-ruta istället för på MC-ruta. 

Samtliga foton: George Engström


Georges fina MC innan den blev påkörd.


Parkeringsskada


Mera parkeringsskador


Mycket skrapskador blev det då motorcykeln blev påkörd. 


Besvikne MC-ägaren George Engström som parkerat rätt enligt reglerna men ändå fått sitt fordon påkört av smitare.