Stockholms MC-och mopedägare har sparat nästan 30 miljoner!

2017-09-01

För exakt ett år sedan, 1 september 2016, skulle P-avgift införts för MC och moped klass I som parkerar i Stockholms stad. Denna fråga engagerade SMC och många andra och beslutet överklagades av ett antal SMC-medlemmar. Nu ligger överklagandet från Ingvar Olsson i Kammarrätten. Han fick bidrag till en advokat från SMC för att driva frågan. I avvaktan på beslutet sätter kommunen inte upp några skyltar som kräver avgift. Stockholms stad förväntar inte heller något beslut under 2017. Vi har räknat ut att MC-och mopedägare som parkerar fem dagar per vecka sparat nästan 30 miljoner kronor under ett år - det är värt att uppmärksamma! Nu har SMC Stockholm startat upp en arbetsgrupp som ska jobba med frågan med sikte på valet i september 2018.

I slutet av augusti 2017 träffades P-arbetsgruppen i SMC Stockholm.  Vi konstaterade att en MC-ägare som parkerat i P-zon 1-2 nio timmar per dag, 20 dagar per månad under åtta månader sparat 14.400 kronor. De som parkerar i övriga Stockholm, zon 3-5 har sparat drygt 7.000 kronor. En blygsam kalkyl som utgår från att 1 500 motorcyklar och mopeder parkerat i zon 1-2 och 1000 i zon 3-5  har sparat nästan 29 miljoner kronor under ett år. I samband med mötet fick Ingvar Olsson äntligen ta emot diplomet som Årets SMCare. En välförtjänst utmärkelse är en underdrift. Att SMC:s arbete ger resultat - även i motorcyklisternas plånböcker är solklart! 

Arbetsgruppen har haft kontakt med Stockholm parkering och inventerat vad det kostar att parkera en motorcykel i P-garage jämfört med bil och trampcykel. Arbetsgruppen har fått frågor från flera politiska partier om som skulle vara en rimlig månadskostnad för att parkera en MC/moped. Under hösten kommer vi att kontakta alla partier och be om möten för att tala om dels MC-parkering, dels om säkerhet för oss som kör MC och moped. Staden byggs om i ett rasande tempo utan någon som helst tanke på vår säkerhet.  Vi ska också försöka träffa tjänstemän i Stockholms stad och representanter för Stockholm Parkering.

Vi ser fram emot ett spännande år och hoppas självklart att du som är SMC-medlem stöttar oss i detta arbete. 

Månadskostnad hyra MC i P-garage av Stockholm parkering.
Stockholms stad P-avgifter i Zon 1-5, inklusive MC och moped klass I. 
Tidigare artiklar om P-frågan i Stockholm. 


Ingvar Olsson tar emot utmärkelsen "Årets SMC:are av ordförande Olle Henriksson.