Hej Alla Norrbottningar

2022-06-08

Pacman är nu vid tangentbordet igen och jag hoppas att ni får en trevlig läsning.

När jag skriver detta har vi just genomfört årets majrunda. Ber först att få tacka alla som på olika sätt hjälp till för att vi kunnat arrangera årets majrunda. Särskild eloge till våra Ambassadörer samt Åsa Palm i Älvsbyn för insatserna. Våra trafikvakter där även FMCK ingår tackas särskilt, det behövs faktiskt minst 25 personer för att i korsningarna kunna reglera trafiken. Det var många som körde rundan trots en kylslagen temperatur. När jag på morgonen äntrade min nära 40 år gamla XN85 Turbo var det bara 2 plusgrader.

De nu 68 åriga händerna saknade verkligen handtagsvärmare. Tur jag tog värsta skoterhandskarna. Jag åkte sist under resan till Luleå. Lade mig i vänsterfilen så att inte bilarna skulle komma förbi och tränga sig in i kortegen. Det fungerade bra och bilisterna såg lugna ut. Solen lyste på oss alla i Luleå. Vi åkte ny väg genom Luleå via stadshuset och norra hamnen. Har nog aldrig sett så mång glada vinkande motorcyklister som detta år. Vad vi längtade, att få köra med våra älskade mc, och tillsammans allihopa.

Nåväl under dagen steg värmen och i Boden och Älvsbyn mitt på dagen var det skönt med en 8–10 grader. Det var nära 400 mc som lämnade Boden mot Älvsbyn, så det var nog ännu fler som lämnade Luleå, vet inte exakt hur många. Rundan avslutades i Öjebyn på Gotis där det serverades en riktigt Äkta Pitepalt.

Vår ordförande Agnetha Eriksson avslutade rundan med att tacka alla som deltagit och hjälpt till med Majrundan. Agnetha meddelade att Majrundemärkena, i gult och blått, sålde nästan slut och inkomsterna från försäljningen går till Ukraina. Det blev en fin summa, 35 kr x 250 st. märken, 8,750 kr. En riktig höjdardag.

Nu drar SMC Norrbotten igång hela utbildningsprogrammet med våra kurser. När detta skrivs så är vi i vecka 21 så vi har redan genomfört några kurser, är ni sugen på kurs på grus eller asfalt gå in och kika på vår Hemsida. Där hittar ni information om kurserna och anmälan.

Alla kan genomföra en SMC kurs. Välkomna att anmäla Er.

Knixkursen passar dig som gärna kör kurviga mc-vägar. Den vänder sig till både nya och erfarna motorcyklister och alla typer av motorcyklar. Du får ökade säkerhetsmarginaler och det blir mycket roligare att köra motorcykel. Typiska övningar vi genomför är hur man sitter rätt, hur man svänger, hur man bromsar och hur man använder blicken på ett bra sätt.

Vänder du när du ser en grusväg för att du tycker det är det värsta du kan tänka dig att råka ut för? Har du testat grus tidigare och vill ta ett steg vidare? Tycker du att asfalt bara är i vägen och letar upp varje grusväg du kan hitta? Gillar du äventyrsresor och råkar ut för bortspolade vägar som blivit krondiken, nedfallna träd och oväntade vattenövergångar? Vi har gruskurser för alla!

28 maj är det årets sista SMC avrostning i Slagnäs, Ni önskas Välkomna av Eje Forsmark.

Här ser Ni resterande av årets kurskalender när jag skriver till Er. Checka med hemsidan.

28 maj Avrostning Slagnäs  Slagnäs
18 juni Knix 1  Pite Långnäs
19 juni Gruskurs nivå 3  Boden
2 juli Knix 2  Pite Långnäs
9 juli Knix Vuollerim *Prel* Vuollerim Karting ring
6 augusti Tjejknix  Pite Långnäs
13 augusti Knix 3 Pite Långnäs

 

Pingstrundan startar i Pajala lördagen den 4 juni kl. 11.00. PMK med SMC lämnar busstationen och åker på en spännande dagstur i Tornedalen och Finland. Res gärna upp redan på fredagen och delta i kvällsaktiviteter båda kvällarna. Lotterier är brukligt, med fina priser. Nu har PMK en Moto Guzzi som står på tur för utlottning. Den skall bara fraktas till Pajala först. Läs på hemsidan om Pingstrundan med dagskörning samt sång och dans på kvällen. Mia Bergström och Kjell Lingenäs vet ännu mer om Pingstrundan.

Nationaldagen kör SMC den 6 juni från Älvsbyn Busstation kl. 11.30 till Storforsen. Det planeras att köras i samlad tropp från Luleå, Boden och Piteå till Älvsbyn, se mer på Hemsidan och Facebook. Kortegen kör sedvanlig väg till Storforsen där Nationalsången sjungs vid Piteälvens dånande fors kl. 13.00

Midnattsolsträffen går av stapeln den 1 till 3 juli. Till alla Sveriges motorcyklister, missa inte den historiska träffen i Gällivare. Åk upp på Dundret mitt i natten och beskåda midnattssolen som då ligger i norr, nästa rakt över Kiruna. Så hemvägen låter Ni då gå Kiruna-Riksgränsen-Narvik och sedan E6, an söderut. Det går fint att ta norrut mot Nordkap också.

Nu är det snart juni månad och vi kommer att köra ännu intensivare med våra älskade motorcyklar. Så jag påminner om att Ni har er mc i ordning. På en motorcykel skall allt fungera till 100%, för att vara riktigt säker. Ni förstår säkert vad jag menar. Ändå lite tips.

Se till att däcken är bra och att Ni har minst det rekommenderade däckstrycket.

Bromsarna ska ha bra med belägg kvar samt en ljus fin bromsvätska, om inte åtgärda snarast för dåliga bromsar kan bli en katastrof. Kedja och drev ska vara felfria, särskilt om Ni ska ut på långtur. De som har kardan istället slipper ju sånt. Kolla belysningen, hel och halvljus ska vara optimalt, en gammal men fungerande lampa ger kanske inge godtagbart ljus i mörkret. Särskilt om Ni ska ner på kontinenten. Glöm inte kolla hjullager. Oljeläckage, Olja och kylarvätska ska vara fräscht, byts enlig manualen. Vill Ni veta mer? Hör av Er till SMC Norrbotten.

Lösgrus på vägen? Kontakta Trafikverket om brister på statliga vägar

Telefon: Kolla vägnummer först. Ring 0771–921 921 och beskriv problemet. E-post: Om du inte kan ringa eller telefonkön är lång - använd Trafikverkets formulär för att anmäla brister. Du kan också skicka e-post till trafikverket@trafikverket.se 

Har Ni nu ordning på Er älskade mc och dessutom genomfört någon av våra SMC kurser, då kan Ni känna er relativt trygga i trafiken. Jag menar att det finns andra som kan ställa till i trafiken det av olika orsaker, men då är Ni beredda.

Nu tillönskar jag Er en riktigt fin, varsam och trevlig sommar med Era älskade motorcyklar.

Sätt nu SMC Loggan på hojen och var riktigt Coola.

Värva nu ”minst” en kompis till SMC i sommar, vi vill bara bli fler.

 

SMC världen är Coolast.

Anders Jonsson / Pacman
Sekreterare SMC Norrbotten