Inför mc-säsongen

Dagarna blir allt längre och vårvärmen smyger sig på. Kanske har du redan tagit fram hojen eller står i startgroparna för att göra det. För att du ska få enbart härliga stunder på vägarna vill vi gärna dela med oss av några tips om hur du kör säkert nu på våren. 
 

1. Se över hojen efter vinterförvaringen
Det viktigaste är att se över lufttrycket i däcken, många kör med för lågt däcktryck på våren med konstiga köregenskaper på hojen som följd. Passa även på att kolla kring packboxarna på framgaffeln så inte dessa har börjat läcka när hojen stått still så länge. Läcker packboxarna kan gaffeloljan lätt hamna på bromsbeläggen vilket leder till försämrad bromsverkan. Sedan är det alltid bra att kolla av hur bromsbelägg och däcksmönster ser ut. Och glöm inte att ha batteriet laddat så att du garanterat får igång hojen när solen tittar fram!

2. Kör försiktigt på kall och hal asfalt
Som alla vet så ger kall asfalt sämre grepp så var verkligen försiktig till en början. Den kalla asfalten kan även göra det onödigt spännande med målade vägmarkeringar på vägbanan. Och faller det regn så kan det bli extra halt med den låga temperaturen i backen. Ta det lugnt till en början.

3. Ta det lugnt och bli varm i kläderna.
Vi är alla ringrostiga i början av säsongen! Vi reagerar generellt inte riktigt lika snabbt som när vi parkerade hojen inför vintern. Ta det varligt och öppna försiktigt, ha gärna en extra god marginal i alla avseenden i början av året tills du blivit varm i kläderna. Ett gott tips kan vara att delta på en av alla avrostningskurser som hålls runt om i landet. SMC har många sådana kurser så kika gärna på deras hemsida och se om du har någon kurs i närheten av dig!

4. Var beredd på osopade vägar.
Rullgruset är en stor och onödig fara för oss motorcyklister. Trots att vi alla känner till det så är det lätt att själv bli överraskad och i värsta fall gå omkull på osopade vägar. Just i år när våren kommer tidigt är det extra viktigt att ha rullgruset i åtanke. Särskilt viktigt är det att tänka på vid dolda kurvor och på kurviga vägar, bilarna drar ofta med sig gruset på från vägkanterna så att det hamnar mitt i våra spårval.

5. Tänk på att bilisterna är ovana
Tillsammans med gruset så är våra medtrafikanter det största orosmomentet för oss motorcyklister. Bilister har haft ett halvår utan hojar och har i många fall vant sig av med att kolla efter motorcyklar. Så i början på säsongen är det extra viktigt att se till att synas ordentligt. Tänk på placering och avstånd och inte minst bilisternas "döda vinkel”. Och vid mötande trafik kan det finnas risk att den mötande bilisten inte uppfattar dig som motorcyklist. Kör gärna lite extra defensivt så här tidigt på året – och använd gärna en reflexväst för extra synlighet!

6. Klä dig efter väder och ljus
Trots vårsolen som värmer så kan det snabbt slå om och bli mörkt och kallt. Klä dig så att du är beredd på ett väderomslag och undvik alltför mörka visir som kan bli en direkt livsfara när kvällen kommer. Även imma på visiret på morgnarna kan innebära onödiga risker.