Egen besiktning

Du kan göra mycket själv på din MC även om du inte vill byta delar själv. En källa för kunskap och glädje är din motorcykels Handbok. Bra och nyttig kvällsläsning.

1. RAM OCH STYRE
Kontrollera att ramen inte är rostig eller skadad. Om ramen eller delar av ramen brister är risken för olycka mycket stor. Kontrollera styrets infästning och glapp.

2. HJULSYSTEM
Kontrollerar att hjulen sitter fast och är monterade på rätt sätt. Däcken ska ha rätt tryck och mönsterdjup – minst 1 mm på hela slitbanan och vara utan skador. Kontrollera sving och framgaffel om eventuella glapp, förslitningar eller läckage.

3. MOTOR OCH DRIVLINA
Kontrollera motorn att den inte läcker bränsle eller olja. Kontrollera att delar sitter fast och att inga skruvar eller muttrar saknas. Kontrollera kedja och drevkardan och slutväxel/drivband och drev.

4. BROMSSYSTEM
Kontrollera att skivbromsar sitter fast och att beläggen har slityta (lys gärna med lampa).

5. STYRSYSTEM
Kontrollera att det inte finns glapp i styrlager och risk för klämskada vid fullt styrutslag.

6. BELYSNING OCH REFLEXER
Kontrollera reflexer, backspeglar och all annan belysning som är viktiga för trafiksäkerheten, till exempel blinkers, bromsljus och strålkastare.

7. INSTRUMENTERING
Kontrollera att inga varningslampor lyser på tomgång. ABS, Motorlampa och oljetryck. Kontrollera indikering för helljus och blinkers.

Vid fel eller avvikelser kontakta verkstad eller någon kunnig för bedömning. Chansa inte!

Lycka till